ua en ru

"Газпром" через суд має намір отримати від "Нафтогазу" 23,8 млрд дол

"Газпром" через суд має намір отримати від "Нафтогазу" 23,8 млрд дол Фото: глава "Газпрому" Олексій Міллер

"Нафтогаз" також звернувся до суду щодо транзиту газу

ВАТ "Газпром" подала в Стокгольмський арбітражний трибунал три позови на загальну суму 23 млрд 837 млн дол. Про це йдеться у фінансовому звіті НАК за 2014 р., який перевірили аудитори компанії Deloitte&Touche.

"Був висунутий зустрічний позов від Газпрому на суму 4,5 мільярда доларів США за завідомо не оплачений газ за контрактом купівлі-продажу природного газу... 19 листопада 2014 року Газпром подав позов щодо платежу в сумі 837 мільйонів доларів США за постачання природного газу в червні 2014 року, а також позов відносно платежів у 2012-2013 роках у сумі 18,5 мільярдів доларів США за природний газ, який Газпром не поставив, однак Компанія начебто була зобов'язана сплатити за контрактом купівлі-продажу", - йдеться у документі.

При цьому в листопаді-грудні 2014 р. "Нафтогаз" сплатив 3,1 млрд дол. "Газпрому" за поставлений газ. Дану суму в НАК вважають повною сумою, сплаченою за вищевказаним зобов'язаннями.

У свою чергу в жовтні 2014 р. "Нафтогаз" також звернулася в Стокгольмський арбітраж з проханням винести рішення стосовно плати за транзит російського газу територією.

Нагадаємо, за словами прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка, сума позовів "Нафтогазу" до "Газпрому" становить понад 16 млрд дол.