ua en ru

У газодобувної галузі потрібно повернутися до попередніх ставок ренти, - Шевченко

У газодобувної галузі потрібно повернутися до попередніх ставок ренти, - Шевченко

Найбільш оптимальним рішенням для стимулювання розвитку газодобувної галузі України буде повернення до ставок ренти, які існували до липня 2014 року. Про це заявив міністр екології та природних ресурсів Ігор Шевченко (на фото) під час учорашньої зустрічі, присвяченій збільшенню обсягів видобутку газу і визначенню оптимального розміру ставки рентної плати при його видобутку, повідомили у прес-службі асоціації незалежних газодобувних компаній України.

Шевченко пообіцяв, що буде адвокатом українських газовидобувників у питаннях нарощування внутрішнього виробництва і зробить все можливе для повернення до сприятливого фіскального режиму.

"Головна проблема, яка стримує процес по нарощуванню видобутку газу, - це підвищені рентні платежі. Вони були підвищені в минулому році у якості кризового заходу. На той момент це було правильне рішення, а зараз, я вважаю, їх потрібно знижувати хоча б до рівня серпня 2014 р. Це 14% для свердловин завглибшки понад 5 тис. м і 28% - для решти", - зазначив глава Мінприроди.

Нагадаємо, раніше міністр фінансів Наталія Яресько анонсувала перегляд рент у видобувній галузі.

1 квітня в Україні збільшилася рентна ставка з видобутку газу для "Укргазвидобування" до 70%.

Як повідомлялося, видобуток природного газу в Україні (без урахування тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та м.Севастополя) у лютому 2015 р., порівняно з аналогічним місяцем 2014 р., скоротився на 3,4% - до 1,5 млрд куб. м.