ua en ru

Естонія вважає, що НАТО повинно відповісти силою в разі кібератаки РФ

Естонія вважає, що НАТО повинно відповісти силою в разі кібератаки РФ Президент Естонії Тоомас Ільвес

Президент Естонії Тоомас Ільвес вважає, що в разі проведення кібератаки з боку Росії на прибалтійські країни НАТО повинні вдатися до силового відповіді. Про це він заявив в інтерв'ю The Times.

НАТО повинна бути готова не лише до нападу з допомогою звичайних озброєнь або ядерної атаки, але і до атаки на кіберпростір.

"Якщо ви виводите з ладу електростанції, то чим це відрізняється від ракетної атаки?" - сказав Ільвес.

За його словами, знеструмити країну з допомогою кібератаки - це "складно, але можливо, і якщо це станеться, чому це не повинно бути причиною застосування ст. 5 Статуту НАТО, яка передбачає військове втручання членів НАТО в разі нападу на одного з учасників альянсу, - ред.).

В інтерв'ю Ільвес назвав Грецію, Італію, Угорщину і Кіпр "корисними ідіотами" Президента Росії Володимира Путіна і звинуватив їх у тому, що вони "порушують єдність ЄС".

Видання нагадує, що Естонія зазнала масованих кібератак в травні 2007 р. Атаки хакерів були проведені на сайти урядових установ і великих банків. Кібератаки пройшли незабаром після того, як в центрі Талліна був демонтований пам'ятник Воїну-визволителю. Спочатку естонські власті заявили, що хакерські атаки велися з комп'ютерів російських урядових установ, однак пізніше експерти НАТО і ЄС, а також міністр оборони Естонії Яак Аавіксоо визнали, що підтвердження цьому немає.

Нагадаємо, раніше ЗМІ повідомляли, що на зустрічі відставних високопосадовців оборонних відомств Росії і США російська сторона заявила, що Москва готова до "силового відповіді у разі подальшого нарощування контингенту НАТО в країнах Балтії".