ua en ru

ЄС надасть Україні 500 млн дол. на закупівлю газу

ЄС надасть Україні 500 млн дол. на закупівлю газу Фото: ЄС надасть Україні 500 млн дол. на закупівлю газу

ЄС, Україна і Росія погодили зимовий газовий пакет

Європейський союз (ЄС) до кінця 2015 р. виділить Україні 500 млн дол. на закупівлю російського газу. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Європейської комісії.

"Європейська Комісія продовжує свої зусилля щодо знаходження у європейських та міжнародних фінансових інституціях необхідного фінансування для купівлі газу України під час зимового періоду. Частина цих грошей, в обсязі принаймні 500 мільйонів доларів США, має бути доступною вже наприкінці цього року", - йдеться в повідомленні.

Крім того, згідно з затвердженим протоколом, Україна зобов'язалася забезпечити транзит газу через свою територію в країни ЄС, в тому числі за допомогою закачування в свої сховища в жовтні 2015 р. 2 млрд куб. м газу

Уряд Росії в свою чергу зобов'язана знизити ціни на газ для України до рівня сусідніх країн ЄС в IV кварталі 2015 р. і I кварталі 2016 р.

Нагадаємо, тристоронні переговори між Україною, Росією та Європейською комісією щодо поставок російського газу в Україну в зимовий період завершилися домовленостями, які сторони зафіксували парафуванням документів.