ua en ru

ЄС продовжил санкції проти Росії

ЄС продовжил санкції проти Росії Фото: Президент Росії Володимир Путін

Санкції будуть продовжені до січня 2016 року

Рада Європейського союзу сьогодні, 22 червня 2015 р., прийняв рішення про продовження санкцій проти Росії до 31 січня 2016 р. Про це у своєму Twitter написала прес-секретар верховного представника ЄС із закордонних справ Майя Косьянчич.

"ЄС продовжив економічні санкції проти Росії до 31 січня 2016 року, з метою повної реалізації Мінських угод", - написала вона.

"Це є наслідком угоди в Європейській Раді у березні 2015 року, коли лідери ЄС зв'язали тривалість цих санкцій з повною реалізацією мінських угод, які передбачені до 31 грудня 2015 року", - йдеться в офіційному прес-релізі сайті Ради ЄС.

Зазначимо, ці обмежувальні заходи у відповідь на роль Росії в дестабілізації ситуації у східній Європі були введені в липні 2014 р. і посилені у вересні 2014 р. Санкції стосуються фінансової, енергетичної та оборонної галузей Росії, а також обміну товарів подвійного призначення.

Напомним, что перед засіданням міністр закордонних справ Великобританії Філіп Хаммонд підтвердив, що ЄС готується продовжити санкції на півроку. "Насамперед, ми офіційно домовимося продовжити санкції проти РФ до виконання нею мінських зобов'язань. Ще шість місяців санкцій", - сказав він.

Раніше повідомлялося, що рішення про продовження санкцій проти Росії буде включене в так званий пункт "А" порядку денного Ради ЄС, що означає схвалення без обговорення. Варто зазначити, що у США та Європейському Союзі хочуть прискорити процедуру введення санкцій проти РФ у відповідь на агресію на сході України. За їх словами, основним недоліком вже діючих санкцій проти Росії була довготривалість процедури їх введення. Нові санкції дозволять ввести негайні обмеження проти енергетичних та фінансових секторів російської економіки в тому випадку, якщо бойовики на Донбасі зроблять подальші агресивні дії проти українських військових.

19 червня 2015 р. Рада Європейського союзу ухвалила рішення про продовження санкцій проти Криму у відповідь на незаконне приєднання півострова до 23 червня 2016 року. Як повідомлялося, санкції включають заборону на імпорт товарів з Криму і р. Севастополя в Європейський союз, а також заборона на туристичні послуги в Криму і Севастополі.