ua en ru

Експортна виручка після скасування спецрежиму оподаткування АПК впаде на 1 млрд дол., - УКАБ

Експортна виручка після скасування спецрежиму оподаткування АПК впаде на 1 млрд дол., - УКАБ Фото: протест аграріїв біля стін Ради

Провідні позиції на міжнародних ринках можуть бути загублені

В результаті скасування спеціального пільгового режиму оподаткування агросектору України відбудеться скорочення виробництва, закриття підприємств, значна тінізація агробізнесу, зростання безробіття і, відповідно, зниження бюджетних надходжень. Про це повідомили у прес-службі асоціації "Український клуб аграрного бізнесу".

За даними УКАБ, падіння експортної виручки прогнозується на рівні близько 1 млрд дол., істотно збільшиться імпорт продукції тваринництва, овочівництва та садівництва. Обсяги експорту зернових, технічних культур, а також рослинних олій будуть істотно зменшені, а отже, загублені і провідні позиції на міжнародних ринках.

Закриватися в першу чергу будуть підприємства, зайняті у тваринництві. Протягом наступних 5 років прогнозується:

- 30% падіння поголів'я ВРХ і одночасне зниження виробництва молока на 25%;
- збільшення кількості безробітних на 36 тис. осіб;
- скорочення виробництва молока на 3,2 млн тонн і залежність від імпортної молочної продукції на рівні 30% від потреби внутрішнього ринку;
- формування додаткового бюджетного груза у вигляді зменшення сплати податків (ЄП, ЄСВ, ПДФО і т.д.) і необхідності виплачувати соціальне забезпечення звільненим працівникам;
- близько 80% опитаних підприємств Асоціації виробників молока (АВМ) будуть закривати свої підприємства в разі скасування спецрежиму ПДВ.

Згідно з опитуванням УКАБ, більше 53% підприємств повністю або частково будуть переходити на тіньове виробництво, оскільки в такому регуляторному середовищі конкурувати на ринку із країнами, які мають значну підтримку з боку держави, буде неможливо. За підрахунками аналітиків, ПДВ забезпечує в середньому до 7,5% додаткової рентабельності виробництва сільгосппродукції, а, отже, і є єдиною можливістю для розвитку сектора.

Нагадаємо, раніше в ході слухань у комітеті ВР з питань аграрної політики та земельних відносин повідомлялося, що скасування спецрежиму для аграріїв зменшить валютну виручку на 1,5 млрд дол.