ua en ru

Золото подешевшало вже на 5,6% з 1 січня 2013 р., - експерти

З 1 січня золото подешевшало вже на 5,6% - найгірша динаміка за порівнянний період часу з 1988 року, відзначає Bloomberg. Вчора за унцію давали трохи більше 1582 дол. Тільки в лютому інвестори продали 106,2 т золота на суму 5,4 млрд дол через похідні фінансові інструменти (ETF), що стало максимальним місячним показником за останні 20 років. З початку березня цей відтік виріс ще більш ніж на чверть.

Деякі великі гравці почали виходити з золота ще кілька місяців тому. Так, мільярдер Джордж Сорос скоротив вкладення в золото на 55% в кінці минулого року. Аналітики багатьох банків, включаючи Barclays і Credit Suisse, побоюються, що 12-річне ралі на ринку золота, за час якого дорогоцінний метал подорожчав майже в чотири рази, в цьому році завершиться.

"Останнім часом ринок золота підривають три основні чинники. Перший - спекуляції про те, що ФРС може скоротити або навіть повністю припинити скупку активів. Другий - загальний попит на тихі гавані, включаючи золото, знизився, після того як вдалося уникнути повномасштабного бюджетного обриву в США і впала напруга в зоні євро. Третій - сильні результати ринку акцій позбавляють сенсу інвестиції в актив зразок золота, який не приносить доходу і ціна якого і без того знаходиться поблизу рекордних рівнів", - зазначив головний економіст з сировинних ринків Capital Economics Джуліан Джессоп.

Вартість золота досягла історичного максимуму 1921,15 дол за унцію у вересні 2011 року і з тих пір коливається в коридорі 1600-1800 дол "У відсутність тенденції до зростання терпіння інвесторів добігає кінця. Наслідком цього і став відтік коштів із золотих ETF", - зазначила економіст BNP Paribas з дорогоцінних металів Анн-Лор Трембле. Подальше зниження цін на метал викличе ліквідацію позицій, що ще більше прискорить падіння вартості, додала вона.

При цьому попит на золото знижується не тільки з боку інвесторів, але і в ювелірній галузі. Стійкий поки тільки попит на метал з боку держсектора: світові центробанки в минулому році придбали 534,6 т золота - максимальний обсяг з 1964 року, свідчать дані Всесвітньої золотої ради. Центробанкам золото потрібно насамперед для того, щоб убезпечити себе від валютних війн та інфляції. У 2013-2014 роках центробанки будуть купувати по 300 т металу, прогнозує Barclays.

BNP Paribas очікує, що в другій половині 2013 року золото все ще може трохи подорожчати і середня ціна за рік складе 1670 дол за унцію, але в наступному році цей показник буде на рівні 1595 дол за унцію і ціни на ринку можуть опуститися нижче відмітки 1500 дол Із 13 аналітиків, опитаних Bloomberg, вісім також вважають, що в 2014 році золото буде коштувати дешевше, ніж в цьому.
Проте деякі експерти вважають, що нинішнє поліпшення в економіці може виявитися лише видимістю. "Ми по-преж ¬ нього переконані, що ціна на золото поставить новий рекорд - 2 тис. дол за унцію - в цьому році, так як монетарна підтримка економіки збережеться, криза в Європі знову загостриться, а ралі на ринку акцій видихнеться", - уклав Джуліан Джессоп.