ua en ru

ВВП України в 2014 році знизиться на 0,5 процентного пункту до 1%

ВВП України в 2014 році знизиться на 0,5 процентного пункту до 1% Міжнародне рейтингове агентство Standard&Poor's прогнозує падіння ВВП України в 2013 р на рівні 1%. Про це повідомляється в прес-релізі S&P.

ВВП України в 2014 році: Міжнародне рейтингове агентство Standard&Poor's прогнозує падіння ВВП України в 2013 р на рівні 1%. Водночас оцінка економічної динаміки на 2014 р. знижена на 0,5 процентного пункту до 1%. Про це повідомляється в прес-релізі S&P.

"У рамках нашого базового сценарію, ми не очікуємо, що Україна буде здійснити значні широкомасштабні реформи. Ми очікуємо невеликий прогрес у таких сферах, як фіскальна консолідація, створення більш орієнтованого на ринок внутрішнього ринку газу, ліквідації проблемних кредитів у фінансовому секторі, або збільшення гнучкості валютного курсу", - йдеться в повідомленні.

Також у S&P зазначають, що "Ми могли б також знизити наші рейтинги України за зобов'язаннями протягом наступних 12 місяців, якщо б достатність і своєчасність фінансової підтримки Росії стали менше або політична нестабільність в Україні зросла до більш високого рівня".

"В якості альтернативи ми могли б і підвищити рейтинги, якщо б Україна оприлюднила програму реформ, що призвело б до зниження зовнішніх і бюджетних дефіцитів, в тому числі приведення урядових процентних витрат нижче 5% доходів або скорочення потреби в зовнішньому фінансуванні", - підсумували експерти рейтингового агентства.

Зазначимо також, що за даними агентства S&P, рівень ВВП України в 2014 р. складе близько 200 млрд дол.

Нагадаємо, що сьогодні Standard & poor's змінило свій прогноз по кредитному рейтингу емітента України (в національної та іноземної валюті) з "негативного" на "стабільний". Підвищення прогнозу по рейтингу в агентстві пояснили угодою з Росією про інвестиційний кредит на 15 млрд дол. Оскільки ця сума становить близько 8% ВВП України (у прогнозі на 2014 р.), її отримання допоможе Києву зайнятися досягненням своїх зовнішньоекономічних цілей протягом всього майбутнього року.

Тим не менш, у S&P відзначають, що залежність України від Росії буде рости, якщо ринкові умови не дозволять офіційному Києву випустити папери боргових зобов'язань для іноземних гравців, не рахуючи Росії, або ж якщо не буде знайдений інший джерело фінансування урядових потреб.

На початку листопада 2013 р. агентство S&P знизило рейтинг України з B до B- з "негативним" прогнозом. Тоді аналітики пояснили це неготовністю Києва розробити стратегію щодо збереження достатньої кількості іноземної валюти, щоб досягти своїх економічних цілей на зовнішньому ринку.

Раніше повідомлялося, що політична криза в Україні, яка отримала в народі назву "Євромайдан", викликала стурбованість рейтингових агентств. Першими про можливість чергового зниження її суверенних рейтингів заявили в S&P. Як наголошував директор групи суверенних рейтингів S&P Тревор Каллінен, агентство може знизити рейтинг України з поточного рівня B- у випадку "подальшого посилення напруженості або ескалації насильства".

Нагадаємо, у 2014 р. Україні доведеться виплатити 17,4 млрд дол. для обслуговування зовнішнього боргу.

При цьому наступного року Національний банк і уряд тільки Міжнародному валютному фонду мають виплатити 3,66 млрд дол. Проблема посилюється обмеженими можливостями консолідації бюджету, а також низькими темпами економічного зростання протягом найближчих десяти років. У жовтні-листопаді аналогічне зниження рейтингів здійснили рейтингові агентства Moody`s і Fitch Ratings.

Звернемо увагу, що за даними S&P всі рейтинги країн СНД мають стабільний прогноз, крім України, низькі рейтинги і негативний прогноз якій відображають економічні і політичні проблеми країни. Основне побоювання агентства пов'язано з тим, що український уряд досі не реалізувала стратегію щодо забезпечення достатніх валютних резервів для задоволення потреб у зовнішньому фінансуванні.