ua en ru

ВВП країн ОЕСР виріс у II кварталі на 0,5%

Загальний ВВП країн, що входять до Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), у II кварталі поточного року зріс на 0,5% з підйому в 0,3%, зафіксованого в I кварталі 2013 р. У річному численні економічне зростання країн ОЕСР склало 0,9% порівняно з попереднім показником в 0,6%.

Загальний ВВП країн, що входять до Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), у II кварталі поточного року зріс на 0,5% з підйому в 0,3%, зафіксованого в I кварталі 2013 р. У річному численні економічне зростання країн ОЕСР склало 0,9% порівняно з попереднім показником в 0,6%, передає "Росія 24".

За даними ОЕСР, зростання спостерігається в більшій частині найбільших економік. Порівняно із II кварталом роком раніше, найвідчутніше зростання ВВП показали США і Велика Британія - по 1,4% за II квартал 2013 р., збільшення склало 0,4% і 0,6% відповідно. При цьому економіка Японії демонструє зниження темпів зростання з 0,9% в I кварталі до 0,6% у II кварталі.

Вперше із III кварталу 2011 р. зафіксовано зростання ВВП країн єврозони на 0,3% у II кварталі поточного року порівняно з пониженням на 0,3% в I кварталі. При цьому у Франції зростання у квартальному вираженні склало 0,5%, у Німеччині - 0,7%. Темпи зниження італійської економіки сповільнилися на 0,2% порівняно з 0,6% в I кварталі 2013 р.

"Щодо того, що Європа виходить із рецесії, ми говорили давно. Максимальний песимізм щодо європейських країн був торік, коли всі кричали про розпад єврозони і коли дохідності за облігаціями регіональних європейських країн перебували на максимумах", - наголосив Костянтин Бушуєв, аналітик БД ''Відкриття". "Перші сигнали були в середині липня, коли індекс ділової активності (PMI) країн єврозони виявився вище 50 пунктів, що говорить про вихід єврозони з рецесії", - зазначив експерт.

Поряд із цим аналітик наголосив, що динаміку зростання країн єврозони можна було простежити за обсягом газу, що поставляється з Росії до Європи. "У липні зростання постачань "Газпрому" до європейських країн збільшився на 29% в річному вираженні після стагнації цього показника протягом останніх двох років. Це потужний сигнал, який свідчить про зростання попиту і зростання економіки європейських країн", - додав Бушуєв.

Напередодні ОЕСР опублікувала доповідь, у якій йдеться про те, що у світовій економіці намітилася розбіжність у динаміці між розвиненими країнами й тими, що розвиваються.

Нагадаємо, у травні ц.р. ОЕСР знизила прогноз по зростанню світового ВВП на 2013 р. до 3,1%.

Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) - міжнародна організація, що об'єднує 34 найбільш економічно розвинених держав світу, включаючи такі країни, як Австралія, Австрія, Бельгія, Велика Британія, Угорщина, Німеччина, Греція, Данія, Ізраїль, Ірландія, Ісландія, Іспанія, Італія , Канада, Люксембург, Мексика, Нідерланди, Нова Зеландія, Норвегія, Польща, Португалія, Словаччина, Словенія, США, Туреччина, Фінляндія, Франція, Чехія, Чилі, Швейцарія, Швеція, Естонія, Південна Корея і Японія. Штаб-квартира розташована в Парижі (Франція).

Договір про ОЕСР був підписаний 14 грудня 1960 р. у Парижі, вступив у дію 30 вересня 1961 р. Договір укладено з метою координації економічної політики країн-членів ОЕСР і надання допомоги країнам, що розвиваються. ОЕСР також активно співпрацює з державами світу, які не є членами організації, в рамках спеціалізованих програм, міжнародних заходів тощо.

У липні ц.р. прем'єр-міністр Микола Азаров заявляв про те, що Україна має намір приєднатися до ОЕСР і розраховує на підтримку в цьому питанні з боку Швейцарії.

Нагадаємо, в березні Кабмін затвердив план заходів з поглиблення співпраці з ОЕСР на 2013-2016 рр. Тоді ж повідомлялося, що Міністерство доходів і зборів України сформує антикорупційну стратегію у співпраці зі Світовим банком, ЄБРР, ОЕСР і Transparency International.