ua en ru

Вступила в силу заборона Россільгоспнагляду на імпорт в Росію молочної продукції з України

З сьогоднішнього дня вступила в силу заборона на імпорт в РФ молока і молочної продукції з України. Також обмежується ввезення продуктів рослинництва

З сьогоднішнього дня вступила в силу заборона на імпорт в РФ молока і молочної продукції з України. Також обмежується ввезення продуктів рослинництва. Про це повідомили у Федеральній ветеринарній та фітосанітарній службі РФ (Россільгоспнагляд).

Заборона на імпорт продуктів української молочної продукції пояснюється неодноразовим виявленням у них "залишків заборонених і шкідливих речовин, включаючи залишкові кількості антибіотиків тетрациклінової групи, солі важких металів, мікроорганізми, у тому числі патогенні".

Також повідомлялося про небезпечність української сирної продукції, яка може виготовлятися із застосуванням пальмових жирів сумнівної якості і походження.

Все для постачань на російський ринок було атестовано 27 українських молокопереробних підприємств. З 2009р. у зв'язку з систематичними порушеннями були введені обмеження на 10 з них. Якщо торік Россільгоспнаглядом затримано 37 товарних партій недоброякісної та небезпечної української молочної продукції, то в I півріччі поточного року - вже 196.

Крім того, з сьогоднішнього діє заборона на ввезення всієї української рослинної продукції в багажі, ручній поклажі пасажирів, та у поштових відправленнях.

Як пояснили в Россільгоспнагляді, з початку поточного року були припинені 182 спроби ввезення з території України картоплі та саджанців плодових і декоративних культур без фітосанітарних сертифікатів. При цьому в ручній поклажі і багажі пасажирів з України виявлено п'ять видів карантинних для РФ об'єктів - амброзія полинолиста, ценхрус малоцветковый, західний /каліфорнійський/ квітковий трипс, золотиста картопляна нематода, картопляна міль.

"Пропозиція Россільгоспнагляду про невідкладне проведення телефонних переговорів з цієї проблеми з Держветфітослужбою України залишилося без відповіді", - відзначили в російському відомстві. У зв'язку з цим і було ухвалено рішення про введення тимчасових обмежень на ввезення.

За даними Федеральної митної служби, загальний обсяг імпорту харчової продукції в Росію з України з початку 2014 р. по червень в грошовому вираженні досяг 495 млн дол., у натуральному вираженні - 229,6 тис. т.