ua en ru

В Україні опублікований закон про трансферне ціноутворення

Закон 408-VII від 4 липня 2013 р. "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо трансфертного ціноутворення" опубліковано у виданні "Голос України" сьогодні, 7 серпня 2013 р. Таким чином, 1 вересня 2013 р. закон вступає в силу. Крім того, ст. 2 і 3 закону вступають в силу на наступний день після опублікування, тобто 8 серпня 2013 р.

Закон 408-VII від 4 липня 2013 р. "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо трансфертного ціноутворення" опубліковано у виданні "Голос України" сьогодні, 7 серпня 2013 р.

Таким чином, 1 вересня 2013 р. закон вступає в силу. Крім того, ст. 2 і 3 закону вступають в силу на наступний день після опублікування, тобто 8 серпня 2013 р.

Закон передбачає податковий контроль за трансфертним ціноутворенням передбачає застосування центральним органом державної податкової служби системи заходів щодо встановлення відповідності цін в операціях між пов'язаними особами рівню ринкових цін.

Податковий контроль за трансфертним ціноутворенням ґрунтується на принципі "витягнутої руки" (arm's length principle) - міжнародному стандарті, погодженому державами-членами ОЕСР в якості рекомендованого до використання за встановлення трансфертних цін для податкових потреб.

Законом передбачено, що контроль за трансфертним ціноутворенням здійснюватися при проведенні операцій, обсяг яких з кожним контрагентом становить понад 50 млн грн на рік: між пов'язаними особами; між особами, хоча б одне з яких зареєстровано або на території якої ставка податку на прибуток (корпоративний податок) на 5 і більше відсоткових пунктів менше, ніж в Україні.

Для контролю за трансфертним ціноутворенням будуть використовуватися 5 методів з наступною пріоритетності їх застосування: порівняльної неконтрольованої ціни (аналогів продажу); ціни перепродажу; " витрати плюс; чистого прибутку; розподілу прибутку.

Платники податку разом з річною декларацією з податку на прибуток подаватимуть звіт про проведені ними протягом року контрольовані операції.

Нагадаємо, Янукович підписав закон про трансферне ціноутворення 2 серпня.

За даними Міністерства доходів і зборів, сума додаткових доходів, які надійдуть до бюджету в результаті дії закону про трансферному ціноутворенні, складе близько 20 млрд грн.