ua en ru

В Україні 92,1% підприємств теплоенергетики забезпечені лічильниками

В Україні 92,1% підприємств теплоенергетики забезпечені лічильниками. Про це повідомили у прес-службі віце-прем'єр-міністра України Олександра Вілкула.

Глава Мінрегіону Геннадій Темник заявив, що на 100% оснащені приладами обліку підприємства у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Запорізькій, Івано-Франківській, Кіровоградській, Миколаївській, Одеській, Полтавській, Рівненській, Тернопільській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій та Чернігівській областях.

Брак коштів обліку підприємств теплоенергетики спостерігається у містах Києві (56,7%) та Севастополі (73,0%), АР Крим (74,2%), Сумській (76,8%) і Київській областях (80,4%). В цілому по Україні необхідно встановити ще 461 прилад обліку. За результатами наради було поставлено завдання до 1 червня поточного року закінчити цю роботу.

"Одним із ключових напрямків державної програми активізації економіки на 2013-2014 рр.. є модернізація житлово-комунального господарства (ЖКГ). У тому числі, це стосується, оновлення котелень, зниження витрати енергоносіїв та заощадження природного газу. Перед кожною областю стоїть завдання суттєво зменшити споживання природного газу підприємствами теплокомуненерго в 2014 р., заміщаючи його іншими енергоносіями ", - сказав Олександр Вілкул.

Крім того, як зазначив Юрій Бойко, впровадження заходів по заміщенню і заощадження природного газу є надзвичайно актуальними і їх необхідно вирішити в стислі терміни. Віце-прем'єр зазначив, що наявність власних енергоресурсів в Україні дозволяє значно скоротити залежність від імпортного блакитного палива.
"Завдання, яке ми вирішуємо, є одним з найважливіших для держави. Нам необхідно суттєво зменшити споживання газу до наступного опалювального сезону. Ціна питання - близько 2 млрд доларів. При цьому в Україні є профіцит вугілля та інших енергоресурсів", - сказав Бойко.

Як зазначив Вілкул, скорочення споживання природного газу можливе за рахунок, в тому числі, переклад котелень на альтернативні види палива (наприклад, з використанням вугілля, торфу, деревних пелет, біогазу та інших джерел енергії).

На сьогодні з 23,97 тис. котелень комунальної форми власності близько 285 працюють на альтернативних видах палива, що становить 1,2% від загальної кількості. У більшості використовуються твердопаливні.

Відзначимо, що опалювальний сезон цього року закінчиться 15 квітня.

Читайте також: КМДА може закінчити опалювальний сезон 15 квітня, - Кульбіда