ua en ru

Китай обіцяє "безпрецедентні" економічні та соціальні реформи

Високопоставлений чиновник Китаю пообіцяв "безпрецедентні" економічні та соціальні реформи на пленумі Комуністичної партії в листопаді, повідомили державні ЗМІ.

Високопоставлений чиновник Китаю пообіцяв "безпрецедентні" економічні та соціальні реформи на пленумі Комуністичної партії в листопаді, повідомили державні ЗМІ.

Як заявив Юй Чженшен, один з семи членів елітного Постійного комітету Політбюро ЦК КПК, закрите засідання "буде головним чином присвячено обговоренню глибоких і всеосяжних реформ".

"Цього разу реформи будуть масштабними, потужними і безпрецедентними", - передало новинне агентство Сіньхуа слова Юя.

"Вони неминуче викличуть глибоку трансформацію в економіці, суспільстві та інших сферах".

Коментарі Юя стали одними з перших напередодні пленуму, на якому голова КНР Сі Цзіньпін, як очікується, закличе до більш серйозних економічних реформ в прагненні змістити фокус сповільнення другої за величиною економіки світу з інвестицій до споживання, послуг та інновацій.

Засідання стане третім для Центрального комітету КПК, що складається з 200 осіб, після зміни керівництва країни у минулому році. Історично склалося, що третій за рахунком пленум є платформою для ключових економічних реформ.

Програма реформ, ймовірно, буде включати фінансові та податкові перетворення, а також такі питання, як прискорення урбанізації шляхом земельних реформ і лібералізації системи житлової реєстрації, що обмежує міграцію між сільськими районами і містами.

Економіка Китаю обсягом 8,5 трильйона дол. у 2013 р. продемонструвала найбільшу швидкість зростання в третьому кварталі, чому головним чином сприяли інвестиції. Китай все ще сподівається досягти орієнтиру зростання економіки на рівні 7,5% в 2013 р. Загалом, на 2013 р. уряд Китаю ставить завдання по зростанню ВВП до 7,5%, при цьому прем'єр-міністр Лі Кецян заявив, що рівень у 7% є пороговим і нижче цієї позначки економічне зростання не опуститься.

Раніше влада Китаю, стурбована перегрітим інвестиційним кліматом та істотним збільшенням вкладень у неформальне кредитування, заявляли, що готові терпіти уповільнення темпів економічного зростання при проведенні структурних реформ. Влада КНР пішли на реформи в минулому році, коли стало очевидно, що стара економічна модель вже не приносить минулих результатів. Економіка Піднебесної сповільнювалася в 12 з 14 останніх кварталів. Для стимуляції росту уряд Китаю збільшив інвестиції в інфраструктуру, знизив податки для невеликих компаній, відкрило в Шанхаї вільну економічну зону.

Очікується, що економіка країни зросте в цьому кварталі на 7,6%, а в 2014 р. показник додасть 7,4%. Уряд КНР очікує зростання в 2013 р. на рівні 7,5%.

В рамках економічних реформ, в кінці вересня 2013 р. Китай оголосив про відкриття Шанхайської зони вільної торгівлі, покликаної стимулювати економічний розвиток і майбутні реформи країни. На території зони трейдери зможуть вільно конвертувати валюту, при цьому діючі закони Китаю не будуть поширюватися на іноземні інвестиції в зону.

Аналітики розділилися у своєму ставленні до нового проекту: деякі припустили, що зона дійсно зможе стати підмогою в реформах країни, проте критики вважають, що ізольоване розташування зони у східних передмістях Shanghai не дасть їй розвернутися на повну потужність.