ua en ru

Україна за рік втратила вісім позицій в інноваційному рейтингу, зайнявши 71 місце

Україна за рік втратила вісім позицій у глобальному інноваційному рейтингу Global Innovation Index 2013 від Корнельського університету, бізнес-школи INSEAD та Всесвітньої організації інтелектуальної власності WIPO, зайнявши 71 місце. Про це повідомляє "Комерсант-Україна".

Торік інноваційний потенціал України був оцінений вище - країна займала 63 місце. Україна отримала в рейтингу індекс 35,78 (за шкалою від 0 до 100), опинившись між Тунісом і Монголією. Для порівняння: індекс лідера рейтингу Швейцарії склав 66,59. При цьому Україна є одним з лідерів за інноваційністю в групі з 36 країн з середньо-низьким рівнем доходу.

Global Innovation Index складається вже шостий рік і оцінює рівень розвитку інновацій в 142 країнах - інноваційний потенціал держав, їх витрати на інновації і результат прийнятих зусиль. Індекс враховує 84 показника: умови для відкриття та розвитку нового бізнесу, податкову політику в країні, якість університетської освіти, доступність макрофінансірованія та венчурного капіталу.

Global Innovation Index 2013, як і минулого року, очолила Швейцарія, друге місце зберегла Швеція. З п'ятого на третє місце піднялася Великобританія, з шостого на четверте - Нідерланди, а США піднялися відразу на п'ять позицій - з десятого на п'яте місце. "США є однією з тих країн, які, незважаючи на кризу, зберегли рівень інвестицій в дослідження та інновації. Так, ми бачимо значне збільшення витрат на програмне забезпечення", - наводяться в прес-релізі слова Бруно Ланвіна, виконавчого директора Європейської ініціативи INSEAD і співавтора доповіді за рейтингом.

Зробили ривок убік інновацій та поліпшили свої позиції 18 країн, що розвиваються. Наприклад, Молдавія (зайняла 45-е місце), Вірменія (59-е місце), Грузія (73), Китай (35), Індія (66), Таджикистан (101) і Латвія (33). "У майбутньому ці країни можуть стати чемпіонами з інновацій, так як вони в основному зосереджені на трьох основних принципах розвитку інновацій: країни сприяли освіті; вони покращували інвестиційний клімат для інноваційних проектів, створивши умови для розвитку венчурного капіталу, який допоміг місцевим інвесторам", - зазначив Ланвин.

Протягом останніх трьох років в Україні не було будь-яких помітних негативних змін у розвитку інновацій, вважає співзасновник спеціалізованої соціальної мережі Ukrainian Scientists Worldwide Юрій Халавка (кандидат хімічних наук, працює на кафедрі неорганічної хімії в Чернівецькому університеті і займається фундаментальними дослідженнями за міжнародні гранти). "Те, що Україна опустилася на вісім позицій у рейтингу, не можна вважати якимось серйозним падінням - різниця між країнами, які займають 50-е або 70-е місце, дуже невелика. Відповідно, позиції можуть легко змінюватися. В Україні ж інновації як розробляли, так і розробляють. Але проблема полягає в тому, що мала частка цих інновацій впроваджується", - зазначив Халавка.

Приватний бізнес неохоче йде на ризик з впровадження інноваційних проектів, а державні підприємства для цього недостатньо платоспроможні, зазначає експерт. На його думку, для того щоб Україна відновила свої позиції і піднялася в рейтингу інновацій, в країні необхідно збільшити інвестиції в самі розробки, а також в їх подальше впровадження. "Також необхідно удосконалити законодавство щодо легалізації приватних наукових фондів. Можливо, необхідні податкові стимули для бізнесу, який впроваджує інноваційні проекти", - припускає Халавка.