ua en ru

Україна може розпочати безмитний експорт до ЄС наприкінці квітня 2014 р., - Пятницький

Україна може розпочати експортувати свої товари до Європейського Союзу у преференційному режимі вже наприкінці квітня 2014 р.

Україна може розпочати експортувати свої товари до Європейського Союзу у преференційному режимі вже наприкінці квітня 2014 р. Про це сьогодні під час зустрічі з делегацією Європейської комісії повідомив урядовий уповноважений з питань європейської інтеграції Валерій Пятницький, повідомляє прес-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

"Орієнтовно зазначені преференції мають вступити в дію для української сторони наприкінці квітня - початку травня ц.р. і діятимуть до 1 листопада ц.р. У цьому зв'язку сторона ЄС закликала прискорити процес підписання й ратифікації усього тексту угоди про асоціацію до згаданого терміну", - зазначив Пятницький.

Він повідомив, що у цьому контексті сторони обговорили вимоги законодавства ЄС щодо видачі сертифікатів походження товарів, на підставі яких українські експортери мають змогу користуватися автономними торговельними преференціями ЄС.

Зокрема, делегація Європейської комісії закликала найближчими тижнями налагодити адміністративне співробітництво з українськими митними органами або ТПП України у сфері видачі сертифікатів походження товарів відповідно до вимог ЄС.

Під час зустрічі також було обговорено стан справ у сфері імплементації Україною ветеринарних і фітосанітарних норм ЄС, дотримання яких дасть змогу зняти обмеження для експорту зернових, м'яса птиці, яєць тощо.

"Сторона ЄС підтвердила готовність ініціювати верифікаційні місії до сільськогосподарських підприємств України з метою прискорення процесу їх сертифікації, зокрема у галузі молочного скотарства", - повідомив Пятницький.

Окрім того, Єврокомісія готова надати експертну допомогу Держветфітослужбі України для зміцнення інституційної здатності у імплементації вищезгаданих норм і стандартів ЄС.

Нагадаємо, 11 березня 2014 р. Єврокомісія прийняла рішення тимчасово знизити мита для українських товарів, які ввозяться в країни Євросоюзу. При цьому Україна розраховує отримати 500 млн євро від зняття мит на експорт в ЄС.