ua en ru

S&P знизило суверенний рейтинг Італії до ВВВ, прогноз "негативний"

Міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's (S&P) переглянуло суверенний рейтинг Італії у бік зниження з BBB+ до ВВВ, зберігши прогноз по рейтингу на рівні "негативний". Про це повідомляється у прес-релізі агентства.

Міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's (S&P) переглянуло суверенний рейтинг Італії у бік зниження з BBB+ до ВВВ, зберігши прогноз по рейтингу на рівні "негативний". Про це повідомляється у прес-релізі агентства.

Основним приводом для зниження рейтингу і підтвердження негативного прогнозу залишаються побоювання аналітиків S&P щодо перспектив економіки країни на тлі економічної рецесії, яка, за оцінками експертів, стала найсильнішою із часу Другої світової війни.

Тепер рейтинг Італії знаходиться всього у двох кроках від "сміттєвого".

Поточний рейтинг відображає очікування S&P негативних наслідків на тлі подальшого ослаблення економічного зростання Італії, структури та стійкості її економіки, а також руйнування грошового трансмісійного механізму.

Італійська економіка - третя за величиною в зоні євро - залишалася однією з найбільш млявих у світі протягом більше десяти років. Її зростання стримувалося за рахунок нестачі конкурентоспроможності, слабкої політичної системи країни і держборгу, що становить понад 130% ВВП Італії. Так, фахівці S&P зазначають, що обсяг виробництва у країні за період з останнього кварталу 2007 р. до першого кварталу 2013 р. знизився на 8%.

Як наголошують аналітики, економічна рецесія ускладнює завдання прем'єр-міністра Енріко Летти (на фото) привести бюджет країни у відповідність до вимог Євросоюзу і одночасно задовольнити пропозиції своїх партнерів по коаліції про зниження податків.

Про те, що Італії, яка скочується у глибоку економічну кризу, знадобиться фінансова допомога Євросоюзу, повідомлялося наприкінці червня. За даними другого за величиною італійського банку - Mediobanca, ситуація на світовому борговому ринку погіршується протягом останнього часу, що тягне вартість італійських запозичень вгору.

У квітні рейтингове агентство Moody's зберегло кредитний рейтинг Італії на рівні Baa2, пояснивши своє рішення досить низькою вартістю запозичення. Щоправда, прогноз по рейтингу був залишений "негативний", що пояснюється тривалою кризою. У Moody's заявляли, що Італії врешті-решт все одно буде потрібна зовнішня допомога, незважаючи на вирішення політичної проблеми у країні.

Раніше, в першій декаді березня, міжнародне рейтингове агентство Fitch знизило суверенний кредитний рейтинг Італії з A- до BBB+ з негативним прогнозом. Причиною таких дій експерти агентства назвали політичну нестабільність у країні.

За даними Національного агентства статистики, економіка Італії скоротиться на 1,4% цього року, що набагато більше, ніж прогнозувалося раніше. До 2014 р. зростання економіки Італії складе 0,7%. При цьому експерти зазначили, що рівень безробіття наступного року досягне рекордної позначки у 12,3%. Раніше Національне агентство статистики передбачало, що третя за величиною економіка єврозони цього року скоротиться на 0,5%.