ua en ru

Росія може виділити 1,7 млрд євро на будівництво сербської ділянки "Південного потоку"

Росія розглядає можливість фінансування будівництва сербської ділянки газопроводу "Південний потік" у розмірі 1,7 млрд євро, а Сербія розплатиться з РФ за рахунок тарифів від прокачування газу. Про це повідомив журналістам глава "Газпрому" Олексій Міллер за підсумками російсько-сербських переговорів у Горках.

"Ми готові були б розглянути фінансування в повному обсязі будівництва сербського ділянки "Південного потоку", а сербська сторона потім повертала б нам ці кошти за рахунок тарифу на транзит газу", - заявив Міллер.

Він уточнив, що будівництво сербської ділянки оцінюється в 1,7 млрд євро. Крім того, він нагадав, що Сербія вже привласнила статус національного проекту ділянці газопроводу, який проходить по її території.

В цілях диверсифікації маршрутів експортних постачань природного газу "Газпром" реалізує проект будівництва газопроводу через акваторію Чорного моря в країни Південної і Центральної Європи - "Південний потік".

Для реалізації сухопутної частини проекту з Болгарією, Сербією, Угорщиною, Грецією, Словенією і Хорватією були підписані міжурядові угоди. У листопаді 2009 р. була зареєстрована спільна проектна компанія South Stream Serbia AG.

Частка "Газпрому" в компанії становить 51%, ДП "Сербіягаз" - 49%. У жовтні 2012 р. було прийнято позитивне остаточне інвестиційне рішення за проектом "Південний потік" на території Сербії.

У лютому 2013 р. парламент цієї країни прийняв закон "Про суспільний інтерес і спеціальних процедурах експропріації та отриманні дозвільної документації у зв'язку з будівництвом "Південного потоку".

Читайте таклж: Україна зацікавлена у спільному з Туреччиною розвитку проекту Трансанатолійского газопроводу, - Азаров