ua en ru

Промвиробництво в Японії впало на 3,3%

Промислове виробництво в Японії впало в червні на 3,3% порівняно з попереднім місяцем. Це скорочення може поставити під сумнів поступове відновлення третьої за величиною економіки в світі.

Промислове виробництво в Японії впало в червні на 3,3% порівняно з попереднім місяцем. Це скорочення може поставити під сумнів поступове відновлення третьої за величиною економіки в світі, повідомляє "Росія 24".

Економісти, опитані Wall Street Journal і Nikkei, очікували падіння на 1,7% після коригування на сезонні фактори. Падіння стало першим падінням з січня.

При цьому за підсумками II кварталу обсяг промислового виробництва зріс на 1,4% порівняно з попереднім кварталом.
Опитування компаній показав, що компанії чекають зростання на 6,5% у липні і скорочення показника на 0,9% в серпні.

У порівнянні з червнем 2012 р. виробництво скоротилося на 4,8%.

Читайте також: В Японії зростання ВВП в I кварталі 2013 р. виявилося вище прогнозу і склало 1%

"Падіння виробництва, швидше за все, є тимчасовим, його компенсує очікуваний липневий підйом", - вважає головний економіст JPMorgan по Японії Масаакі Канно.

Випуск автомобілів в Японії також впав, при цьому Honda Motor скоротила виробництво на 35%, у Toyota Motor показник впав на 9,9%, а у Nissan Motor він скоротився на 7,9%.

Окремі дані показали, що в червні рівень безробіття впав до 3,9%, що стало найнижчим рівнем з жовтня 2008 р.

ВВП Японії в I кварталі виріс на 4,1% в річному вираженні. Міністр фінансів Японії Таро Асо заявив, що уряд прийме рішення про підвищення податків після другої оцінки зростання ВВП в II кварталі. Друга оцінка повинна бути опублікована 9 вересня, а перша очікується 12 серпня.

"Починає відчуватися загальний вплив політичних заходів, прийнятих прем'єр-міністром Сіндзо Абе і японським Центральним банком", - прокоментував дані головний економіст з Fujitsu Research Institute Мартін Шульц.

У числі прийнятих заходів - збільшення грошової маси в країні з метою підвищити споживчі витрати. Банк Японії прийняв рішення збільшити цільовий показник інфляції в країні вдвічі - до 2%. Це справило значний вплив на японську ієну, яка по відношенню до долара впала з листопада 2012 р. майже на 25%.