ua en ru

Поліграфкомбінат "Україна" не платитиме "ЄДАПС" за запатентований герб України в закордонному паспорті

Поліграфкомбінат "Україна" не платитиме консорціуму "ЄДАПС" за використання зображення герба України і інших елементів державної символіки в закордонному паспорті, запатентованих власником консорціуму Юрієм Сидоренко. Про це в інтерв'ю "Дзеркало тижня. Україна" розповів директор поліграфкомбінату Максим Степанов.

"Це взагалі виключено. Я ж не божевільний, щоб за герб України перераховувати комусь гроші. Тому що якийсь чиновник надав приватній структурі і приватним особам, що проживають за кордоном, таке право і авторське свідоцтво", - заявив Степанов.

Директор поліграфкомбінату не боїться, що власник "ЄДАПС" Юрій Сидоренко подасть до суду: "Нехай подає. У нього завжди є таке право. Я не заперечую. Однак проблеми швидше виникнуть не у поліграфкомбінату, а у того, хто видав таке безглузде авторське свідоцтво. Тому всерйоз обговорювати питання про те, що хтось запатентував речі, пов'язані з державною символікою, я не готовий. Саме обговорення цієї теми дурнувато виглядає. Є непорушні речі. Звичайно, є зовнішній вигляд документа, який повинен бути саме таким. Так, ми живемо в сучасному суспільстві, в якому на зображення видаються патенти. Але власником державної символіки може бути тільки держава".

"Платити за авторські свідоцтва на символіку паспортів України не будемо нікому. На думку моїх юристів, ми знаходимося абсолютно в правовому полі", - підкреслив він.

Читайте також: ПК "Україна" може змінити дизайн закордонних паспортів

Нагадаємо, "ЄДАПС" для захисту свого бізнесу оформив патентні свідоцтва на зовнішній вигляд паспорта, і виробництво могло будуватися тільки на основі цих патентів, що закріплювалося постановою уряду № 183. Гроші за авторські права складають левову частку чистого законного прибутку від виробництва документів.