ua en ru

Парламент Греції посилив економію заради нового траншу від трійки кредиторів

Влада Греції пішла на посилення економії ради отримання нового траншу від трійки міжнародних кредиторів. Грецький парламент проголосував нові антикризові заходи.

Влада Греції пішла на посилення економії ради отримання нового траншу від трійки міжнародних кредиторів. Грецький парламент проголосував нові антикризові заходи, передає агентство Associated Press.

За закон, необхідний для отримання життєвого важливого для економіки країни кредиту в 6,8 млрд євро, проголосували 153 депутати, проти - 140.

Схвалений депутатами законопроект передбачає звільнення більше 4 тис. працівників бюджетної сфери і скорочення фінансування низки бюджетних галузей. Крім того, 25 тисяч держслужбовців будуть переведено до кінця року в "мобільний резерв". Працівникам буде наданий восьмимісячний термін, протягом якого вони, отримуючи 75% своєї звичайної зарплати, повинні будуть підшукувати собі нове місце роботи в іншому підрозділі. У випадку якщо вони не зможуть нікуди перевестися, вони потрапляють під скорочення.

Читайте також: Безробіття в Греції в квітні знову встановило рекорд

Голосування пройшло на тлі багатотисячної антиурядової демонстрації біля будівлі парламенту. А у вівторок під егідою двох найбільших грецьких профспілок в країні пройшов загальний страйк. Робота більшості державних установ, лікарень, громадського транспорту і аеропортів цього дня була припинена.

Нагадаємо, міжнародні кредитори з Євросоюзу (ЄС) і Міжнародного валютного фонду (МВФ) виділили Греції 6,8 млрд євро. Умовою для отримання допомоги є продовження структурних перетворень економіки і приватизація державних підприємств.

Читайте також: Єврогрупа виділить Греції 3 млрд євро на проведення реформ

Афіни повинні були переконати кредиторів до 19 липня 2013 р. в здатності провести масштабні звільнення в держсекторі і реформи в податковій сфері. У зв'язку з цим уряд Греції пообіцяв звільнити 15 тис. працівників бюджетної сфери до кінця 2014 р.

Сьогодні до країни повинен прибути німецький міністр фінансів Вольфганг Шойбле. Багатьма греками він сприймається як один з головних поборників політики жорсткого обмеження витрат. Побоюючись нового сплеску протестів, грецька влада підсилює в Афінах заходи безпеки. Окрім іншого ці заходи включають заборону на демонстрації в центрі столиці.