ua en ru

НБУ вважає керованою ситуацію на валютному ринку

Національний банк України вважає керованою ситуацію на валютному ринку.

Національний банк України вважає керованою ситуацію на валютному ринку. Про це на прес-конференції повідомив керівник групи радників глави НБУ Валерій Литвицький, передає кореспондент РБК-Україна.

На думку Литвицького, ситуативні чинники, в першу чергу політичні, які вплинули на падіння курсу гривні, незабаром відійдуть на другий план.

"Чим швидше буде нормалізація інших сегментів внутрішньополітичної ситуації, тим швидше буде процес перекуповування валюти замінений процесом перепродажу", - зазначив радник.

НБУ вважає, що фундамент, закладений на валютному ринку в минулому році, позитивний: стабільні ціни, привабливі відсоткові ставки за депозитами, входження економічної активності у фазу відновлення.

Ажіотаж на валютному ринку, за словами Литвицького, підігрівається спекулянтами, але громадяни поки не почали скупку валюти, що дозволяє зберігати стабільність ситуації.

"Ми вважаємо, що ситуація на валютному ринку керована. Коливань, які б звийшли за межу неповернення, немає", - підсумував Литвицький.

Литвицький спростував інформацію про відсутність інтервенцій НБУ на валютному ринку.

"Центральний банк на ринку, є на ринку. Хтось казав, що він не виходить на ринок. Це неправда. Був на ринку, є і буде... Він буде в певний час, в певних обсягах та у визначених форматах", - сказав він.

При цьому Він не назвав конкретних сум, з якими Нацбанк виходить на валютний ринок, зазначивши лише, що це сотні мільйонів. Офіційна інформація щодо сум, як зазначив радник, буде лише в кінці місяця в повідомленні Нацбанку.

Крім того, він зазначив, що НБУ пояснює коливання курсу гривні ситуативними політичними факторами.

"Діють фактори, пов'язані з внутрішньою ситуацією. Насамперед політичної. Це чинники не фундаментальної, а ситуативного походження", - сказав він.

Серед таких факторів Литвицький насамперед виділив очікування зміни Кабінету міністрів.

"Яким буде уряд? Як це вплине на перспективи торговельного та фінансового співробітництва з тими державами, які впливають на нашу платіжну позицію? Потрібно чекати", - зазначив Литвицький.

Також чинником впливу на ситуацію є дискусія з приводу зміни Конституції.

Це такі ж ситуативні фактори, як відновлення активності після зимових свят чи проблема прийняття держбюджету.

Також Литвицький закликав українців зберігати заощадження в гривнях.

"Зберігати заощадження потрібно в гривнях, там ставки високі", - зазначив Литвицький.

При цьому радник повідомив, що сам зберігає заощадження виключно в гривнях. Поточні коливання валютного ринку, за словами Литвицького, носять тимчасовий характер, а тому побоюватися гривневих заощаджень не варто.