ua en ru

На Ющенка подали позов до ВАСУ щодо законності заборони керівнику "Нафтогазу" підписувати газові контракти за ціною 235 дол

Директор юридичної компанії Lions Litigate Станіслав Батрин звернувся до Вищого адміністративного суду України з позовом до Президента України Віктора Ющенко щодо законності заборони Олегу Дубині як керівнику НАК "Нафтогаз України" підписувати газові контракти за ціною 235 дол. Про це повідомила прес-служба директора юридичної компанії Lions Litigate.

"Ми також розглядаємо як протиправні дії Ющенко щодо переймання на себе компетенції Кабінету міністрів України та здійснення управлінського впливу на НАК "Нафтогаз України" (перевищення владних повноважень з огляду на ст. 19 Конституції України) в процесі укладення контрактів на поставку та транзит газу за № КП і № ТКГУ, видання обов'язкових до виконання директив підприємству НАК "Нафтогаз України"", - йдеться в повідомленні.

Таким чином позивач просить ВАСУ, визнати дії Президента Ющенко щодо переймання на себе компетенції Кабінету міністрів і Міністерства палива та енергетики України та здійснення управлінського впливу на НАК "Нафтогаз України" в процесі погодження та укладення контрактів на поставку та транзит газу між НАК "Нафтогаз України" та ВАТ "Газпром" у 2008 р., - протиправними.

Крім того, позивач просить суд визнати протиправними дії Ющенко щодо видання обов'язкових до виконання підприємством НАК "Нафтогаз України" директив (затверджених Указом Президента України від 26 лютого 2008 р. №165/2008) з відповідними умовами до укладення та змісту контрактів на поставку та транзит газу між НАК "Нафтогаз України" та ВАТ "Газпром" у 2008 - 2009 р.

Також Батрин просить визнати протиправними дії Ющенка з відкликання голови правління НАК "Нафтогаз України" та заборони підписання погодженого станом на 30-31.12.2008 р. на міжурядовому рівні України та Росії контракту на поставку газу між НАК "Нафтогаз України" та ВАТ "Газпром" за ціною 235 дол. за 1 тис. куб. м.

Крім того він вимагає визнати протиправним (незаконним) та скасувати указ Президента України від 26 лютого 2008 р. №165/2008, яким затверджено обов'язкові до виконання директиви Президента України Ющенко.

Нагадаємо, раніше директор юридичної компанії Lions Litigate Станіслав Батрин та голова Українського юридичного товариства Олег Березюк звернулися з позовами до Кабміну з вимогою розірвати газові контракти, укладені у 2009 р. між НАК "Нафтогаз України" та ВАТ "Газпром".