ua en ru

На аукціони торгівлі арештованим майном за 6 міс. виставлено понад 49 тис. лотів, - Мін'юст

В Систему електронних торгів арештованим майном (СЕТАМ) за півроку функціонування внесено понад 49 тис. лотів на загальну суму понад 5,5 млрд грн. Про це на брифінгу у вівторок заявила перший заступник міністра юстиції України Наталія Севостьянова.

"З цих лотів приблизно 20 тис. вже пройшли процедуру оцінки, перші торги не відбулися, ціна знижена, вони знову виставлені на цю процедуру", - сказала вона.

Перший заступник міністра підкреслила, що станом на січень за минулих півроку в СЕТАМ проведено 38,5 тис. аукціонів. "І якщо ми подивимося на середню статистику за півроку, то ми бачимо, що середня вартість збільшилася на 12%", - зазначила вона.

Севостьянова підкреслила, що такі цифри свідчать про позитивну практику роботи СЕТАМ, адже раніше вартість лотів, виставлених на продаж, тільки знижувалася. "В результаті вони передавалися особам, які були зацікавлені придбати задешево лише окремі категорії товарів, нерухомість, автомобілі.

За словами першого заступника міністра, протягом півроку в роботі СЕТАМ було виявлено ряд технічних недоліків, зокрема, перевантаженість самої процедури проведення аукціону. "Зараз ці недоліки усунені, процедура спрощується і будь-який громадянин за бажанням зможе взяти участь в такому аукціоні", - додала вона.

Перший заступник голови Державної виконавчої служби Агія Ахундова в свою чергу представила основні зміни в порядок проведення електронних торгів, які мають на меті удосконалення самої системи. За її словами, планується підвищити якість надаваної інформації на сайті, спростити порядок реалізації майна, вартість якого не перевищує 100 неоподатковуваних мінімумів (1700 грн). Крім того, вводиться новий порядок торгів з застосуванням особливої ставки, а використання електронного цифрового підпису стає необов'язковим.

Скорочується і процедура оформлення документів переможцю торгів.

"Ми прогнозуємо, що за рахунок цих змін у нас збільшиться обсяг реалізації майна як мінімум у 4 рази", - сказала вона.

Грузинський експерт Хатія Шелія, яка Мін'юст консультує в питаннях реформування системи виконання судових рішень, додала, що електронний аукціон є дієвим механізмом у реалізації арештованого майна. "Електронні торги істотно знижують ризики корупційних проявів, це знижує тиск боржника за рахунок зменшення його боргових зобов'язань завдяки більш високій ціні продажу лотів, а також прискорює пошук потенційних покупців і створює здорову конкуренцію між ними", - додала вона.

Нагадаємо, станом на кінець січня в українську базу арештованого майна вже внесено лотів на понад 4 млрд грн.