ua en ru

МВФ прогнозує падіння реального ВВП України в 2014 р. на 5%

Міжнародний валютний фонд очікує, що в 2014 р. реальний ВВП України зменшиться на 5%, а в 2015 р. зростання реального ВВП України підвищиться до 2%

Міжнародний валютний фонд очікує, що в 2014 р. реальний ВВП України зменшиться на 5%, а в 2015 р. зростання реального ВВП України підвищиться до 2%. Про це йдеться в прес-релізі виконавчої ради МВФ.

"У поточній складній ситуації очікується, що в 2014 р. реальний ВВП (України) зменшиться приблизно на 5% в умовах низької довіри з боку інвесторів і споживачів. Внаслідок зниження курсу національної валюти і підвищення тарифів на газ і опалення прогнозується тимчасовий сплеск інфляції, яка досягне до кінця 2014 р. 16%. Дефіцит рахунку поточних операцій повинен зменшитися до приблизно 4½% ВВП за рахунок коригування обмінного курсу та зниженого рівня внутрішнього попиту", - йдеться в прес-релізі.

Проте, як наголошується, завдяки поповненню за рахунок міжнародної допомоги валові міжнародні резерви стабілізуються на рівні покриття приблизно 2 місяців імпорту.

Також очікується, що зниження курсу та офіційні запозичення (в цілях фінансування, як і раніше великого державного дефіциту) призведуть до збільшення боргу державного сектору до 57% ВВП, а зовнішній борг складе трохи менше 100% ВВП.

У середньостроковій перспективі МВФ вважає, що економічні перспективи України покращаться.

"Очікується, що в 2015 р. зростання реального ВВП підвищиться до 2%, а в середньостроковій перспективі - до 4-4½%. Рівень безробіття, що реагує на відновлення економіки з затримкою, поступово зменшиться з 8½% в 2014 р. до 7½% до 2016 р.", - йдеться в повідомленні МВФ.

Крім того, при підтримці за рахунок відновлення конкурентоспроможності прогнозується зростання експорту більш ніж на 6% в рік протягом 2015-2016 рр.

"До кінця 2016 р. інфляція знизиться до приблизно 6%, і НБУ збільшить свої міжнародні резерви до майже 4-місячного покриття імпорту", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, вчора МВФ затвердив для України кредит "стенд-бай" на суму 17,1 млрд дол.