ua en ru

Кабмін має намір обговорити вимоги МВФ з опозицією

Міжнародний валютний фонд (МВФ) наполягає на підвищенні тарифів на газ для населення приблизно на 40%. Про це заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров в ході засідання Кабінету міністрів, передає кореспондент РБК-Україна.

Міжнародний валютний фонд (МВФ) наполягає на підвищенні тарифів на газ для населення приблизно на 40%. Про це заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров (на фото) у ході засідання Кабінету міністрів, передає кореспондент РБК-Україна.

"Серйозні проблеми стоять перед Україною у зв'язку із нашими зобов'язаннями перед МВФ. Вчора я отримав листа і хочу зацитувати декілька положень мовою оригінала. Переклад. Умови: підвищення тарифів на газ на опалення для населення приблизно на 40%; обов'язковість заморожування базової заробітної плати, мінімальної заробітної плати, загально-номінальної зарплати на поточному рівні; суттєве скорочення видатків на бюджетні цілі; зниження субсидій в енергетиці; поступове згортання звільнення від ПДВ для сільського господарства і інших галузей та інші умови", - заявив Азаров.

Прем'єр дав доручення дізнатися, чи погоджується опозиція із висунутими МВФ умовами та доповісти про це.

Зазначимо, вчора Президент Литви Даля Грібаускайте заявила, що Євросоюз налаштований на початок переговорів з МВФ для надання кредиту українській економіці.

Раніше повідомлялося, що одним з ключових умов для отримання Україною фінансової допомоги МВФ є підвищення тарифів на газ для населення. Це один з ключових елементів оздоровлення державних фінансів, стан яких експерти МВФ оцінюють з урахуванням фінансового стану НАК "Нафтогаз України" (а також обсяги держгарантій, які пропонується обмежити 8 млрд грн). Згідно з розрахунками МВФ, щорічно Україна витрачає на субсидії до 5% ВВП країни.

Відновлення співпраці з МВФ є ключовим для України, оскільки кошти фонду залишаються єдиним великим джерелом поповнення золотовалютних резервів України, а також сприяє доступу до зовнішніх позик на світовому ринку позикового капіталу. Крім того, відновлення співпраці з МВФ стане сигналом до відновлення співпраці з Євросоюзом по програмі надання фінансової допомоги Україні в розмірі 610 млн євро.