ua en ru

МВФ готовий допомогти Україні, якщо буде проведено реформи, - Лагард

Міжнародний валютний фонд (МВФ) готовий до подолання фінансової кризи в Україні, якщо країна проведе низку реформ. Про це сьогодні, 10 грудня, заявила глава МВФ Крістін Лагард.

Міжнародний валютний фонд (МВФ) готовий до подолання фінансової кризи в Україні, якщо країна проведе низку реформ. Про це сьогодні, 10 грудня, заявила глава МВФ Крістін Лагард (на фото), повідомляє Alliance News.

"Ми хочемо допомогти Україні, якщо Україна потребує нас, якщо Україна хоче допомогти своїй економіці рухатися у правильному напрямку", - заявила Лагард.

Водночас, за її словами, для отримання допомоги МВФ Україна має виконати ряд реформ, зокрема, щодо ціноутворення на енергоносії і у валютній сфері.

При цьому Лагард зазначила, що представники МВФ готові приїхати до України в будь-який момент.

Зазначимо, МВФ і Україна вже давно ведуть переговори про фінансову підтримку, однак великого успіху не вдалося досягти через розбіжності щодо низки реформ, на проведенні яких наполягає МВФ.

Водночас Президент України Віктор Янукович сьогодні назвав неприпустимими умови кредиту МВФ. Про це він заявив під час зустрічі з екс-президентами України. "Я зроблю висновки. Я вже їх зробив... Я буду інформувати вас про це. Вчора я вів переговори з Байденом (віце -президент США) про те, що питання кредиту МВФ вже вирішене. Але на яких умовах?" - заявив Янукович.

Глава держави також наголосив, що МВФ вимагає заморозити підвищення пенсій і зарплат: "Для нас це неприпустимо".

Як відомо, рада директорів Міжнародного валютного фонду на засіданні 16 грудня 2013 р. проведе консультації за зобов'язаннями України щодо валютного режиму (ст. IV) і обговорить перший постпрограмний моніторинг. Також рада директорів розгляне постфактум оцінку програми stand by 2010 р. Питання нових проектів для України в порядку денному відсутні.