ua en ru

Мінфін РФ поки не прийняв рішення щодо другого траншу Україні та чекає оплати за російський газ

Російська Федерація поки не прийняла рішення про перерахування другого траншу фінансової допомоги Україні та очікує від Києва погашення заборгованості за російський газ.

Російська Федерація поки не прийняла рішення про перерахування другого траншу фінансової допомоги Україні та очікує від Києва погашення заборгованості за російський газ. Про це повідомив сьогодні журналістам в Сочі міністр фінансів РФ Антон Силуанов.

При цьому він підкреслив, що ці два питання не пов'язані між собою.

"Ми чекаємо виконання зобов'язань з української сторони з розрахунками за газ. Сума там немаленька: в кінці січня повинна була бути проплата, вона поки що не здійснена, тому хотіли, щоб ми разом виконували наші зобов'язання", - розповів він.

На початок року заборгованість української сторони становила 2,7 млрд дол., і Київ повинен був перевести гроші до 25 січня.
За словами міністра, Мінфін РФ має намір виконати те, що пообіцяв Києву Президент Росії Володимир Путін, проте чекає від України і зустрічних кроків по виконанню взятих на себе зобов'язань.

"Ми не пов'язуємо транші з виконанням зобов'язань з розрахунками за газ між "Нафтогазом України" і "Газпромом". Але, тим не менш, це державні організації, а ми завжди домовлялися про те, що і на міждержавному рівні, і між держкомпаніями наші зобов'язання повинні виконуватися", - пояснив він.

Міністр також зазначив, що домовленості про те, що з російських грошей Україна буде оплачувати російський газ, з Києвом не було.
Силуанов пояснив, що РФ зобов'язалася надати Україні 15 млрд дол. до травня поточного року, однак конкретного розкладу траншей складено не було.

Нагадаємо, що наприкінці минулого року РФ купила українські єврооблігації на 3 млрд дол., тим самим виконавши перший транш фінансової допомоги Києву.

Додамо, вчора пізно ввечері Президент України Віктор Янукович провів зустріч зі своїм російським колегою Володимиром Путіним у Сочі. Про що говорили глави держав, прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков не уточнив.

Як повідомлялося, із 15 млрд дол. кредиту Україні третина (5 млрд дол.) буде надана за рахунок спеціальних прав запозичення (SDR), а решта 10 млрд дол. - з коштів Фонду національного добробуту. Засоби SDR будуть надаватися за тією ж ставкою, що й кошти ФНБ, - 5% річних.

Наприкінці січня Путін зажадав від уряду РФ виконувати всі домовленості з Україною у фінансовій та енергетичній сферах. Раніше, в ході прес-конференції за підсумками саміту Росія-ЄС у Брюсселі, Президент РФ повідомив, що Україна попросила відстрочку по боргу за газ за 2013 р. і за новими платежами за 2014 р.

Борг НАК "Нафтогаз України" перед "Газпромом" за 2013 р. за газ складає 2 млрд 634 млн дол. При цьому в січні 2014 р. "Газпром" поставив "Нафтогазу", за попередніми даними, 2,452 млрд куб. м газу на суму 658,4 млн дол.

У січні 2014 р. Україна зберегла обсяг імпорту газу з Росії на рівні 2,5 млрд куб. м.