ua en ru

Янукович провів зустріч з Путіним у Сочі

Президент України Віктор Янукович провів зустріч з Президентом Російської Федерації Володимиром Путіним у Сочі

Президент України Віктор Янукович провів зустріч із Президентом Російської Федерації Володимиром Путіним у Сочі. Про це повідомив прес-секретар Президента РФ Дмитро Пєсков, передає "5 канал".

Пєсков, однак, не уточнив, про що говорили глави держав.

Нагадаємо, робочий візит Януковича в Сочі, згідно з анонсом на сайті Президента, був запланований на 6-7 лютого. Вчора глава держави взяв участь у церемонії відкриття XXII зимових Олімпійських ігор.

Як повідомлялося, під час виходу української делегації Янукович привітав спортсменів, загорнувшись у національний прапор. Втім, українські глядачі цього не побачили. За даними "Дзеркала тижня. Україна", картинка, яка йшла на українських каналах "Перший національний" та "Інтер", була отримана ними від режисерів Міжнародного олімпійського комітету.

Зазначимо, що візит Януковича в Сочі - популярна тема в українському політикумі, яка отримала активне обговорення ще задовго до візиту. Як припускали експерти, на зустрічі з Путіним український Президент може обговорити питання виділення другого траншу російського кредиту в розмірі 2 млрд дол. Російські чиновники неодноразово давали розуміти, що мова про це може йти тільки в разі призначення нового уряду в Україні.

Нагадаємо, у грудні 2013 р. було здійснено перший транш у розмірі 3 млрд дол. з коштів Фонду національного добробуту (ФНБ). Загалом Росія заявляла про намір викупити євробонди України з терміном обігу до кінця 2015 р. на суму 15 млрд дол.

Із 15 млрд дол. кредиту Україні третина (5 млрд дол.) буде надана за рахунок спеціальних прав запозичення (SDR), а решта 10 млрд дол. - із коштів ФНБ. Кошти SDR будуть надаватися за тією ж ставкою, що й кошти ФНБ, - 5% річних.

Наприкінці січня Путін зажадав від уряду РФ виконувати всі домовленості з Україною у фінансовій та енергетичній сферах. Раніше, в ході прес-конференції за підсумками саміту Росія -ЄС у Брюсселі, Президент РФ повідомив, що Україна попросила відстрочку по боргу за газ за 2013 р. і за новими платежами за 2014 р.

Борг НАК "Нафтогаз України" перед "Газпромом" за 2013 р. за газ складає 2 млрд 634 млн дол. При цьому в січні 2014 р. "Газпром" поставив "Нафтогазу", за попередніми даними, 2,452 млрд куб. м газу на суму 658,4 млн дол.