ua en ru

Кіпр може розробляти газові родовища без участі Ізраїлю, - МЗС Кіпру

Кіпр має можливості розробляти газові родовища на шельфі за участю Ізраїлю в якості партнера або ж без такого. Таку позицію озвучив міністр закордонних справ республіки Іоанніс Касоулідес, передає Associated Press.

За словами глави МЗС, компанії, які вже отримали ліцензії на ведення розвідки родовищ біля південних берегів острова, згодом візьмуть на себе і будівництво газотранспортної інфраструктури. На даний момент в даному районі вже виявлено родовище із запасами до 230 млрд куб. м газу. Ізраїль також веде розробки в даному регіоні й, можливо, візьме участь в транзитному проекті.

Глава зовнішньополітичного відомства також зазначив, що частина можливої виручки від продажу газу, надходження якої очікується в 2019-2020 рр., буде спрямована на підтримку турків-кіпріотів, так як уряд має намір до того моменту завершити об'єднання острова.

Раніше президент Кіпру Нікос Анастасіадіс заявляв, що втрати вкладників кіпрських банків, які позбулися значної частини своїх накопичень через економічну кризу в країні, будуть покриті також за рахунок доходів від експорту природного газу.

Читайте також: Кіпр підписав угоду з міжнародними кредиторами, згідно з яким повинен досягти профіциту бюджету в 4% ВВП з 2017 р