ua en ru

Керімов продав частку в "Уралкалії" в обмін на свободу Баумгертнера

Сулейман Керімов продав свою частку в компанії "Уралкалій" петербурзькому банкірові, колишньому главі Держбуду Володимиру Когану.

Сулейман Керімов (на фото) продав свою частку в компанії "Уралкалій" петербурзькому банкірові, колишньому главі Держбуду Володимиру Когану. Про це в своєму Facebook повідомив відомий московський адвокат Олександр Добровінський.

"Підтверджую ще раз інформацію, яку я дав минулого тижня щодо продажу акцій компанії "Уралкалій". Покупцем є Коган. Операція буде закрита протягом найближчих двох-трьох тижнів", - повідомив адвокат.

"Пан Баумгартнер буде відпущений з СІЗО протягом цього ж періоду. Він же залишиться надалі на своїй колишній посаді. Білоруська сторона повністю задоволена поворотом подій", - додав Добровінський, відзначивши, що до 20% від суми операції вже проплачені.
Раніше в ЗМІ повідомлялося, що Керімов може продати свою частку в "Уралкалії". Серед претендентів на пакет, окрім Когана, називалися власник АФК "Система" Володимир Євтушенков, власник "Русснефті" Михайло Гуцерієв і бізнесмен Аркадій Ротенберг.

Нагадаємо, 2 вересня 2013 р. Слідчий комітет Білорусі заочно пред'явив звинувачення одному з найвпливовіших людей в Росії - сенатора і співвласника "Уралкалія" Керімова. Бізнесмен привернутий як обвинувачений у кримінальній справі, що вже розслідується, відносно посадових осіб ЗАТ "Білоруська калійна компанія" (БКК). Він оголошений в розшук, зокрема по лінії Інтерполу.

Дії Керімова кваліфіковані слідством як організація зловживання владою і службовими повноваженнями. Йому загрожує покарання у вигляді позбавлення свободи на строк до 10 років з конфіскацією майна.

У справі ЗАО "БКК" порушені кримінальні справи відносно голови наглядової ради компанії Владислава Баумгертнера, а також члена наглядової ради Олега Петрова, першого заступника гендиректора Костянтина Солодовникова, заступника гендиректора по фінансах Ігоря Євстратова, начальника фрахтового відділу Дмитра Самойлова. Підставою для порушення кримінальних справ послужили матеріали про здійснення цими людьми явних зловживань службовими повноваженнями в корисливих цілях, що призвели нанесення істотної шкоди державним і суспільним інтересам Республіки Білорусь, а також нанесення збитку в особливо крупному розмірі ОАО "Беларуськалій" і ЗАТ "БКК".

Баумгертнер був затриманий білоруськими правоохоронними органами 26 серпня 2013 р. в Мінську. Згодом бізнесмен був арештований, йому пред'явлено звинувачення в зловживанні владою і службовими повноваженнями. Слідчі органи Білорусі вважають, що протиправні дії Баумгертнера і ряду інших топ-менеджерів БКК нанесли "Беларуськалію" і БКК збиток у розмірі 100 млн дол.

Додамо, Коган в роки прем'єрствування Володимира Путіна очолював департамент капітальних вкладень Міністерства регіонального розвитку. У 2010 р. він був визнаний найбагатшим чиновником країни, оскільки його дохід, згідно декларації, склав 821 млн крб. У 2011 р. він пішов у відставку, проте в липні 2012 р. повернувся в уряд і очолив Держбуд. На цій посаді Коган пропрацював біля півроку.