ua en ru

Кабмін у меморандумі з підприємствами ГМК зобов'язав металургів зберігати робочі місця і низький рівень цін на метал, - Азаров

Кабінет міністрів України в меморандумі з підприємствами гірничо-металургійного комплексу зобов'язав металургів в обмін на державну підтримку зберігати робочі місця і низький рівень цін на метал на внутрішньому ринку. Про це заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров в ефірі програми "Іспит для влади" на "Першому національному".

"Коли лихоманить гірничо-металургійний комплекс - лихоманить всю країну. Тому ми зобов'язані не допустити спаду в гірничо-металургійному комплексі, обумовленого падінням попиту, насамперед, на продукцію гірничо-металургійного комплексу... Ось зараз уряд розглянув нашу угоду з металургами, схвалив і зараз йде процес доопрацювання", - заявив він.

За словами Азарова, в обмін на держпідтримку галузі меморандум зобов'язує металургів зберігати робочі місця, рівень заробітної плати і всього соціального пакету.

Крім того, в меморандумі уряду з металургами є зобов'язання, що внутрішні ціни на метал не повинні бути вище експортних цін, що, за словами Азарова, важливо для розвитку машинобудування в Україні.

У той же час прем'єр запевнив, що допомогу від держави отримають всі підприємства галузі, а не тільки конкретні компанії.

"По-перше, це угода відноситься абсолютно до всіх підприємств, які працюють у цьому гірничо-металургійному комплексі. Друге. Ніяких особливих пільг уряд там не надає... Мова може йти тільки про передбачену в Податковому кодексі індексацію на коефіцієнт інфляції ставок оподаткування, що залежать від рівня інфляції", - заявив він.

"Коли хтось говорить, що уряд незрозуміло для чого приймає такі рішення? Ви вийдіть до цих 332 тис. працюючим і скажіть їм про це, а я подивлюся, яка буде реакція у людей... Тому ми вважаємо, що ми прийняли дуже серйозне і важливе рішення, і будемо так і далі діяти. Ті галузі, які потребують підтримки держави, будуть у важких моментах свого розвитку отримувати цю підтримку. І тому сподіваємося, що ось ця програма розвитку нашого гірничо-металургійного комплексу надасть свій позитивний вплив", - додав Азаров.

Читайте також: Кабмін схвалив проект меморандуму про порозуміння з підприємствами ГМК