ua en ru

Кабмін планує скоротити перелік галузей, які мають податкові пільги

Кабінет міністрів України планує скоротити перелік галузей, які мають податкові пільги. Відповідний законопроект "Про внесення змін до Податкового кодексу України" зареєстровано 27 травня 2013 р., передає прес-служба Міністерства доходів і зборів України.

У прес-службі Міндоходов перегляд пільг пояснили тим, що їх надання "не створює сприятливі умови для стабілізації фінансового стану галузей, а призводить до зменшення надходжень до бюджету і виникнення схем ухилення від оподаткування". До того ж проведений аналіз показав, що в галузях, які отримали пільги, в 2012 р., відбулося падіння виробництва. А значить, необхідно "скоротити преференції, що не призвели до стимулювання розвитку відповідних галузей".

Так, з 1 січня 2014 р. преференцій по сплаті податку на прибуток позбудуться виробники дитячого харчування.

Під урізання пільг, наданих до 2016-2021 рр.., Можуть підпасти кінематографісти, готелі, пріоритетні галузі економіки, підприємства з видобування та використання газу вугільних родовищ.

Перегляд пільг аграріям у законопроекті не передбачено.

Важливі зміни торкнуться і оподаткування фінансових операцій. Запропоновано дати чітке визначення угод РЕПО з метою оподаткування. Якщо в першій частині операції не відбудеться переходу права власності на цінні папери, то в разі неповернення контрагентом коштів у ході другої частини угоди відбудеться примусове відчуження паперів.

Більшість пропонованих норм для страхового ринку або містяться зараз в підзаконних актах, або виправляють неточності законодавства. Наприклад, страховики не перейшли на загальну схему оподаткування з 2013 р. і далі сплачують збір в 3% від валових премій.

Запропоновано вдосконалити і механізм сплати акцизу торговцями цінними паперами. Порядок визначення біржового курсу Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку повинна буде погодити з Міндоходов. Крім того, якщо курс розрахований на одній біржі, він не зможе застосовуватися до операцій з цінними паперами того ж емітента на іншій біржі.

Читайте також: Закон про введення контролю над трансферним ціноутворенням набуде чинності не раніше 1 січня 2014 г