ua en ru

Закон про введення контролю над трансферним ціноутворенням набуде чинності не раніше 1 січня 2014 р

Закон про введення контролю над трансферним ціноутворенням набуде чинності не раніше 1 січня 2014 р. Про це передає "Комерсант-Україна".

Парламентський комітет з питань податкової та митної політики вчора, 17 квітня 2013 р., рекомендував прийняти в першому читанні урядовий законопроект про введення контролю над трансферним ціноутворенням. Вже на поточному пленарному тижні документ буде винесений на розгляд до сесійної зали.

Механізм ТЦО полягає в тому, що міністерство контролюватиме операції між пов'язаними особами всередині групи компаній і зовнішньоекономічні угоди з резидентами країн з низьким рівнем оподаткування. Вивчатимуться всі операції з контрагентами обсягом понад 50 млн грн на рік.

"Більшість країн світу мають таке законодавство, - заявив на засіданні комітету партнер PricewaterhouseCoopers (компанія брала участь у розробці законопроекту разом з міністерством) В'ячеслав Власов. - Поки законопроект не буде прийнятий і реалізований на практиці, Україна залишиться в хвості".

Водночас міністр доходів і зборів України Олександр Клименко відразу ж дав зрозуміти депутатам, що не всі їхні зауваження в уряді підтримають. У його відомстві будуть наполягати на збереженні контролю над операціями між пов'язаними особами всередині країни, щоб уникнути маніпуляцій зі збитками і податковим кредитом. Крім того, Міндоходів хоче, щоб під контроль потрапляли операції з усіма територіями з низькими ставками оподаткування, а не тільки з країнами, що мають офіційний статус офшору. Пан Клименко заявив про необхідність збереження порогу контрольованих операцій на рівні 50 млн грн (спочатку було запропоновано взагалі 10 млн грн) і можливості для аграрного бізнесу, металургійних і хімічних підприємств до 2018 р. застосовувати особливі правила визначення цін, тобто відхилятися від діапазону ринкових цін на 5%.

"У країні довго говорили про боротьбу з офшорами, а ми зробили перший крок. Усі фінансово-промислові групи брали участь у розробці законопроекту, і ми не можемо не враховувати їх думки. Я не дозволю міняти суть документа", - зазначив Клименко.

У свою чергу комітет прийняв рішення з умовою, що ряд зауважень депутатів і представників бізнесу при доопрацюванні до другого читання все ж буде враховано. Якщо контролюючі органи хочуть поширити правила ТЦО і на внутрішній ринок, то використовувати цей механізм для суб'єктів, які пов'язані з підприємством, що здійснює зовнішньоекономічні операції, а також якщо бізнес користується податковими пільгами або має збитки за останні два роки. Зокрема, в "Європейської бізнес асоціації" відзначають необхідність створення консолідованої групи платників всередині країни, так як введення контролю між резидентами не має економічних обґрунтувань.

"Існує принцип пропорційної коригування. Якщо одному нараховують, інший знижує базу оподаткування, і до бюджету потрапляє та ж сума", - пояснює глава підкомітету з питань податку на прибуток Олександр Долженков (Партія регіонів).

Норми законопроекту повинні набути чинності не раніше 1 січня 2014 р., а не з 1 липня 2014 р., як пропонують у Міндоходів. При цьому необхідне застосування перехідного періоду - в 2014 р. контролювати операції з обсягом більше 200 млн грн і на два роки ввести мораторій на перевірки та застосування штрафних санкцій. Розміри штрафів і процедура аудиту також будуть переглянуті - санкції повинні бути "адекватні порушенню" (у законопроекті - за неподання звітності 5% від контрольованої операції), а перевірки зможуть здійснювати лише на центральному рівні.

Читайте також: Мінфін пропонує ввести єдиний стандарт правил контролю ціноутворення при здійсненні трансферних операцій