ua en ru

Кабмін схвалив законопроект про бюджетну децентралізацію

Кабінет міністрів України на засіданні 6 серпня схвалив проект закону України "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України" (щодо запровадження нової моделі міжбюджетних відносин).

Кабінет міністрів України на засіданні 6 серпня схвалив проект закону України "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України" (щодо запровадження нової моделі міжбюджетних відносин). Про це повідомляє прес-служба Міністерства фінансів України.

"Внесення змін до Бюджетного кодексу є необхідними для реалізації нової моделі взаємовідносин держави та органів місцевого самоврядування на засадах децентралізації фінансів та зміцнення фінансового потенціалу місцевого самоврядування. Система місцевого самоврядування на місцях неефективна і суттєво стримує економічний розвиток держави. Першими кроками до проведення реформи у даній сфері стало схвалення Концепції реформування місцевого самоврядування і територіальної організації влади", - пояснюють у Мінфіні.

Водночас у Кабміні впевнені, що успішне проведення реформи місцевого самоврядування напряму залежить від змін в інших сферах.

"Це, в першу чергу, стосується бюджетно-фіскальної реформи, сфер освіти, охорони здоров'я, соціального забезпечення, здійснення політики фінансової децентралізації, вдосконалення міжбюджетних відносин щодо фінансового наповнення місцевих бюджетів для надання населенню якісних адміністративних і громадських послуг тощо.", - йдеться у повідомленні.

У проекті визначено ключові напрями змін, які передбачають визначення нової моделі фінансового забезпечення місцевих бюджетів та міжбюджетних відносин:

- забезпечення бюджетної автономії та фінансової самостійності місцевих бюджетів;

- стимулювання громад до об'єднання та формування спроможних територіальних громад;

- закріплення за місцевими бюджетами стабільних джерел доходів та розширення дохідної бази місцевих бюджетів;

- визначення нового механізму бюджетного регулювання та вирівнювання;

- надання нових видів трансфертів та посилення відповідальності профільних міністерств за реалізацію державної політики у відповідних галузях;

- децентралізація видаткових повноважень та чіткий розподіл компетенцій, сформований за принципом субсидіарності.

Повідомляється, що законопроект буде направлено на розгляд до Верховної Ради.

Нагадаємо, сьогодні прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк повідомив, що Кабмін 12 серпня внесе в Раду законопроект про бюджетної децентралізації.