ua en ru

Кабмін повинен розробити механізм погашення зовнішнього боргу, щоб уникнути дефолту, - Арбузов

Кабінету міністрів України необхідно приймати адекватні рішення у сфері погашення зовнішнього боргу, щоб не допустити можливого дефолту України до кінця 2015 р.

Кабінету міністрів України необхідно приймати адекватні рішення у сфері погашення зовнішнього боргу, щоб не допустити можливого дефолту України до кінця 2015 р. Про це заявив колишній перший віце-прем'єр-міністр України Сергій Арбузов, повідомляє прес-служба політика.

За його словами, в даний час недостатній рівень золотовалютних резервів і політика Нацбанку, яка поки що сприяє розтраті міжнародних резервів, створюють передумови для критичного зниження можливості своєчасно обслуговувати і погашати зовнішні державні борги.

"Згідно з даними Мінфіну, у вересні зовнішній борг України виріс на 5% - до 31,8 млрд дол. Але тільки в 2015 р. нашій країні необхідно випустити єврооблігацій на суму в 2 млрд дол., а погасити на суму в 6,5 млрд дол., і це без урахування боргів за кредитами, які Україна отримала раніше від Світового банку, російських банків та інших європейських фінансових організацій. Всі об'єктивні чинники поки вказують на те, що зовнішній державний борг України і далі зростатиме, адже очікується надходження чергового траншу від МВФ", - заявив Арбузов.

За його словами, таким чином Україна з країни із середнім рівнем зовнішньої заборгованості, якою вона була ще в 2013 р., перетворилася на державу з високим рівнем держборгу.

"Згідно прогнозам МВФ державний і гарантований державою борг України в 2014 р. складе 67,6% ВВП, а в 2015 р. - 73,4% ВВП. На жаль, цей прогноз має всі шанси бути реалізованим: з одного боку, із завзятістю, гідною кращого застосування, росте заборгованість держави, з іншого боку, з лякаючою стабільністю падає ВВП України. І темпи його падіння високі", - підкреслив колишній перший віце-прем'єр.

Він зазначив, що у випадку, якщо український уряд буде не в змозі адекватно реагувати на вкрай складну ситуацію, яка складається в економіці, до 2015 р. Україна може опинитися на порозі навіть не технічного, а повноцінного дефолту.

"Політика Нацбанку поки що не сприяє економії міжнародних резервів, хоча б тому, що постанова Нацбанку №591, яка викликала неоднозначну реакцію, вводить обмеження на здійснення платежів в іноземній валюті, чим сприяє процвітанню тіньових схем на валютному ринку", - заявив Арбузов.

На його думку, сприяти виходу з критичної ситуації повинні такі кроки як початок продажу валюти для валютних позичальників, скасування постанови Нацбанку № 591, і ретельно продумані дії уряду на перспективу, наприклад скупка своїх боргових цінних паперів, які поки продаються з дисконтом в 10-17%.

"Це дозволить в майбутньому не допустити дефолту. Стратегічне планування в економіці, підготовка і реалізація розумних заходів, розрахованих на перспективу, дозволять Україні "жити не одним днем" - так як це відбувається сьогодні", - резюмував Арбузов.