ua en ru

Іран не виплачує борги Світовому банку

Іран потрапив в короткий список країн, нездатних виробляти погашення своєї заборгованості перед Світовим Банком. 

Іран потрапив в короткий список країн, нездатних виробляти погашення своєї заборгованості перед Світовим Банком. Про це повідомляє "Росія 24".

Іран вже як півроку має заборгованість перед банком у розмірі 81 млн дол, включаючи штрафи. Всього Іран повинен Світовому банку 697 млн ​​дол.

Це означає, що нові позики Тегерану видаватися не будуть. Чинної програми кредитної підтримки Іран у Світовому Банку не має. Востаннє Іран вдавався до допомоги кредитної організації в 2005 р.

Тегеран відчуває труднощі в економіці на тлі міжнародних санкцій і проблем з ліквідністю.

Читайте також: Іран скорочує обсяги видобутку нафти через міжнародні санкції

Крім Ірану в цьому шорт аркуші знаходиться Зімбабве, яка має в СБ статус неплатника. Вона не виробляла погашення своєї заборгованості з 2000 р.

Зазначимо, США постійно посилюють міжнародний тиск на Тегеран у спробі переконати уряд припинити розвиток своєї ядерної програми. Санкції лягають важким тягарем на економіку Ірану

США, Ізраїль і країни Євросоюзу підозрюють Іран у спробах створити ядерну зброю. Американська розвідка не сумнівається, що Іран здатний створити ядерну зброю, і нарощує потужності для збагачення урану, які при бажанні можуть бути використані для створення ядерних боєголовок. У той же час, розвідка впевнена, що Іран не стане самостійно починати або провокувати військовий конфлікт. Іранський уряд заявляє, що ядерна програма носить виключно мирний характер і спрямована на забезпечення країни електроенергією.