ua en ru

Держреєстр прав на нерухоме майно буде відкритий 1 січня 2015 р

Державна реєстраційна служба України з 1 січня 2015 р. відкриє доступ до Державного реєстру прав на нерухоме майно. Про це сьогодні повідомив радник міністра юстиції Ігор Алексєєв.

"Відкриття інформації реєстру однозначно завдасть істотного удару по корупційній складовій. Оскільки сьогодні зловмисники успішно торгують інформацією реєстрів", - підкреслив він.

Також, на думку радника міністра юстиції, Відкриття реєстру та впровадження електронної системи отримання інформації дозволить значно розвантажити реєстраційну службу. "Поки ми не відкриємо майнові реєстри, будуть існувати довгі черги за отриманням інформації", - сказав Алексєєв.

Реєстраційна служба обробляє близько 1 млн заяв на отримання інформації з майнового реєстру в рік. На думку радника міністра, відкриття реєстру та впровадження електронної системи надання інформації дозволить обробляти близько 1 млн заяв на місяць.

Представник технічного адміністратора ДП "Інформаційний центр" Леонід Богданов в ході круглого столу зазначив, що система на сьогоднішній день вже пройшла експертизу на комплексний захист інформації. "З точки зору інформаційної безпеки хотів би підкреслити, що навіть якщо у когось виникне бажання якимось чином втрутитися в реєстр, то такі спроби не увінчаються успіхом. Інформацію з реєстру майнових прав, яку громадяни будуть отримувати через web-інтерфейс, будуть отримувати з дзеркальної копії. І ніякого підключення безпосередньо до робочого реєстру не буде відбуватися", - заявив Богданов.

Розробником та власником програмного забезпечення майнового реєстру є ДП "Інформаційний центр", що, на думку Богданова, гарантує безпеку інформації реєстру. В даний час розробка системи знаходиться на завершальному етапі. Тому Богданов впевнений, що з нового року система запрацює повноцінно.

"Зараз ми відпрацьовуємо інтерфейсні елементи. Приблизно через тиждень завершений інтерфейс перейде до тестування...З 1 січня система почне працювати повноцінно", - зазначив Богданов.

Нагадаємо, законодавчий грунт для цього Верховна Рада створила ще 14 жовтня поточного року, прийнявши відповідний закон. Тепер на наступне чергове засідання Кабінету міністрів планується винесення для схвалення порядку надання інформації з реєстру прав.

Згідно з проектом порядку надання інформації для фізичних і юридичних осіб інформація буде надаватися виключно по об'єкту нерухомого майна в електронній або паперовій (після подачі заяви в реєстраційну службу або нотаріуса) формі.

Для посадових осіб органів державної влади, органів місцевого самоврядування, органів дізнання і слідства, правоохоронних органів, суддів, адвокатів, а також нотаріусів інформація буде надаватися як суб'єкту права, так і по об'єкту нерухомого майна в електронній формі шляхом безпосереднього доступу до реєстру. Ідентифікація особи запитувача буде відбуватися за допомогою електронного цифрового підпису.

Для отримання інформації з реєстру фізичній особі необхідно буде зареєструватися на сайті Держреєстру і оплатити доступ до інформації у сумі 17 грн. Потім ввести дані про потрібний об'єкт в електронну форму. При цьому інформація про об'єкт не буде містити персональних даних його власника. Власник об'єкта для отримання повної інформації про нерухомість може отримати інформацію в реєстраційній службі або у нотаріуса при пред'явленні документа, що посвідчує особу.

Однак зазначимо, що відкриття інших державних реєстрів очікувати не варто доти, поки в Україні діє закон про захист персональних даних. Тому що вся інформація, яка є в цих реєстрах, є персональною і конфіденційною.