ua en ru

Gasunie стане партнером "Газпрому" у розширенні газопроводу Nord Stream в обхід України

ВАТ "Газпром" приступає до формування нового консорціуму для розширення газопроводу Nord Stream ("Північний потік") в обхід України за участю NV Nederlandse Gasunie. Про це пише "Комерсант-Україна".

"На наступному тижні в ході візиту до Нідерландів Президента РФ Володимира Путіна "Газпром" і голландська Gasunie підпишуть меморандум про участь останньої в будівництві третьої гілки газопроводу. Gasunie є акціонером перших двох гілок Nord Stream, але розширювати проект "Газпром" хоче з чистого аркуша" , - йдеться в повідомленні.

Так, учора російський посол в Нідерландах Роман Колодкін заявив, що в ході візиту президента РФ Володимира Путіна до Нідерландів, який запланований на 8 квітня, "Газпром" і голландська Gasunie підпишуть низку документів.

Водночас джерело, близьке до "Газпрому", повідомило, що компанія підпише з Gasunie меморандум про наміри щодо участі останньої в консорціумі, який займеться розширенням Nord Stream з Росії до Німеччини по дну Балтійського моря. Деталі меморандуму співрозмовник не розкриває, за його словами, документ ще узгоджується. У Gasunie від коментарів відмовилися.

"Газпром" активно просуває проект Nord Stream, незважаючи на те, що ціна транзиту газу по ньому вища, ніж через Україну. У січні-вересні 2012 р. цей показник виріс на 20%, до 237,8 млрд руб. (7,84 млрд дол.), тоді як подорожчання прокачування через Україну склало всього 5%. Тим не менш, транзит російського газу через Україну скоротився в минулому році на 15%, до 85 млрд куб. м.

Водночас, в середині січня глава "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що будівництвом третьої та четвертої ниток Nord Stream займеться новий консорціум, причому на різних ділянках маршруту може бути різний склад акціонерів.

Читайте також: Друга нитка "Північного потоку" заповнена тільки на 33% від максимальної потужності