ua en ru

ФРС США зберегла базову облікову ставку в діапазоні 0-0,25%

Федеральна резервна система (ФРС) США ухвалила рішення зберегти ключову облікову ставку в діапазоні 0-0,25% річних, говориться в повідомленні ФРС, поширеному за підсумками засідання Комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC). Це рішення прогнозувалося більшістю аналітиків.

Федеральна резервна система (ФРС) США ухвалила рішення зберегти ключову облікову ставку в діапазоні 0-0,25% річних, говориться в повідомленні ФРС, поширеному за підсумками засідання Комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC). Це рішення прогнозувалося більшістю аналітиків.

За збереження надм'якої грошово-кредитної політики проголосували вісім з десяти членів FOMC. Проти виступила президент Федерального резервного банку Канзас-Сіті Естер Джордж, яка побоюється, що проведення подібної політики загрожує дисбалансом економіки в майбутньому.

ФРС не буде знижувати обсяг викупу активів, на даний момент регулятор щомісяця купує на 85 млрд дол. в місяць (45 млрд дол. - держоблігації, 40 млрд дол. - іпотечні папери). У той же час, заява, зроблена за підсумками засідання не містить натяків відносно початку згортання кількісного пом'якшення (QE). Рішення ФРС не стало сюрпризом для експертів.

У документі також вперше за рік згадуються іпотечні ставки, оскільки регулятор стурбований їх зростанням, раніше вартість іпотечних кредитів була близька до історичного мінімуму.

"Обов'язком FOMC є сприяння максимальному працевлаштуванню населення та цінової стабільності. Комітет очікує, що при достатньому пом'якшення політики економічне зростання прискориться з темпів, що спостерігалися останнім часом, і безробіття буде поступово знижуватися до рівня, що Комітет вважає відповідним своєму подвійному мандату", - йдеться в документі.

Незважаючи на те, що регулятор відзначає відсутність ризиків різкого зростання інфляції, була відзначена стурбованість членів FOMC відносно низьких рівнів показника.

"Збереження інфляції нижче цільових 2% може створити ризики для економіки, хоча FOMC очікує повернення інфляції до цільового рівня у середньостроковому періоді", - наголошується в повідомленні.

Регулятор повідомляє, що викуп облігацій на відкритому ринку продовжиться до тих пір, поки прогноз для ринку праці не покращиться істотним чином в контексті цінової стабільності.

Читайте також: ВВП США в II кварталі виріс на 1,7%

За підсумками засідання 30-31 липня 2013 р. ФРС не прийняла нових рішень, відзначивши водночас, що продовжує стежити за розвитком економічної ситуації в країні. Як наголошується в повідомленні, в останні місяці зростання економіки США "триває в помірному темпі". Збільшився обсяг інвестицій, а також було відзначено зростання в секторі нерухомості. Рівень безробіття як і раніше залишається високим, проте ФРС відзначає "деяке поліпшення ситуації на ринку праці". Рівень інфляції виявився нижчим за очікування ФРС.