ua en ru

Франція за три роки витратить на боротьбу з тероризмом 735 млн євро

Для боротьби з тероризмом Франція в найближчі три роки витратить 735 млн євро. Про це заявив прем'єр-міністр країни Мануеля Вальса, передає Les Échos.

За його словами, 425 млн євро будуть витрачені на інвестиції в антитерористичні заходи, обладнання та інвестиційні витрати, а решта піде на оплату праці працівників правоохоронних органів. Зазначені витрати розраховані на три роки, протягом яких вони будуть фінансуватися за рахунок економії на інших статтях бюджету.

З цієї суми 60 млн євро будуть витрачені на "запобігання радикалізації". Вальс підкреслив, що у французьких в'язницях, зокрема, необхідно збільшити штат мусульманських священнослужителів на 60 осіб.

Співробітників муніципальної поліції планується забезпечити куленепробивними жилетами. Фінанси для цього будуть спрямовані з бюджету МВС, сказав Вальс.

В рамках посилення боротьби з тероризмом будуть створені 2 тис. 680 нових робочих місць у різних державних структурах. Вальс уточнив, що 1 тис. 400 вакансій з'являться в Міністерстві внутрішніх справ, з яких 1 тис. 100 осіб будуть займатися розвідкою, 950 - у Міністерстві юстиції, 250 - в Міністерстві оборони і 80 - в Міністерстві фінансів.

Прем'єр-міністр заявив, що правоохоронним органам країни доводиться тримати під наглядом майже 3 тис. осіб. З них, за його словами, майже 1 тис. 300 осіб підозрюються у зв'язках з терористичними організаціями в Іраку і Сирії, і кількість таких осіб збільшилася за рік на 130%. Решта, зазначив глава уряду, або мають зв'язки з іншими терористичними організаціями у Франції і за кордоном, або задіяні у сфері киберджихада.

Нагадаємо, французькі власті змушені вживати надзвичайні заходи після серії терактів, що відбулися в Парижі на початку 2015 року. 7 січня брати Саїд і Шериф Куаши увірвалися в редакцію сатиричного тижневика Charlie Hebdo, убивши 12 осіб. На наступний день на півдні Парижа була застрелена співробітниця поліції, а 9 січня Амеди Кулібалі захопив заручників а паризькому кошерному магазині, вбивши чотирьох з них.

Брати Куаши згодом були застрелені поліцією, а Кулібалі був убитий на місці злочину.