ua en ru

Фірташ має намір очолити процес комплексної модернізації України

Фірташ має намір очолити процес комплексної модернізації України Фірташ має намір очолити процес комплексної модернізації України

Через 200 днів Україна отримає майстер-план комплексної модернізації країни: реформи торкнуться української економіки, торгівлі, правоохоронної та судової системи, процесу інтеграції з ЄС, охорони здоров'я, боротьби з корупцією, фінансового сектору і торгівлі, також будуть розроблені пропозиції для проведення конституційної реформи. Про це йшлося сьогодні у Відні на відкритті Інвестиційного форуму "Україна завтра".

Завдання з модернізації країни буде покладено на Агентство модернізації України, про створення якого оголосив сьогодні голова Федерації роботодавців України (ФРУ) Дмитро Фірташ.

Зазначається, що розробка і реалізація Програми модернізації України буде складатися з двох етапів. Перший етап триватиме 200 днів, протягом яких буде розроблена спільна Програма реформування і конкретні секторальні напрями реформ.

На думку Фірташа, створення такого Агентства та його подальша діяльність дозволять повернути довіру до України з боку іноземних інвесторів. В результаті це дозволить залучити в нашу країну не менше 300 млрд дол. інвестицій.

Розробка реформ буде здійснюватися за ініціативою ФПУ і найбільших профспілкових організацій спільно з провідними іноземними експертами, що мають досвід економічних, політичних і конституційних перетворень. Агентство має намір презентувати Програму модернізації України вже у вересні.

Співзасновниками Агентства модернізації України стали член Палати лордів Великобританії лорд Річард Ризби, депутат німецького парламенту і голова Німецько-української парламентської групи Карл-Георг Вельманн, а також відомий французький політичний журналіст, філософ і письменник Бернар-Анрі Леві. Окремі галузеві групи Агентства будуть очолювати відомі економічні і політичні експерти, в тому числі колишній міністр фінансів ФРН Пеер Штайнбрюк, колишній віце-президент Європейської комісії з питань підприємництва і промисловості Гюнтер Ферхойген, колишній міністр закордонних справ Франції Бернар Кушнер, колишній прем'єр-міністр Польщі Влодзімеж Цімошевич та інші.

"23 роки тому Україна отримала незалежність. Але ми не стали по-справжньому незалежними, тому що не провели необхідних реформ. Сьогодні ми - українські роботодавці і профспілки - хочемо представити свій план модернізації України. Ми повинні вивчити досвід європейських країн, прислухатися до думки українських вчених. Нам необхідно розуміти, де Україна повинна знаходитися через 25 років, намітити план і рухатися. Ми бачимо досвід Східної Німеччини і Польщі - ми перебували в одних умовах. Ми бачимо, як живуть ці країни сьогодні. Можна говорити, що це диво. Тому рецепт порятунку України - чи це буде диво, або ми все зробимо самі", - заявив Фірташ.

"Для того щоб досягти економічного успіху необхідна Конституція, верховенство права, реформа судової системи, інфраструктура, доступ до інтернету, боротьба з інфляцією, розвиток бізнесу. Для цього потрібно освічене населення, яке готове працювати з інноваційними технологіями. В Україні є всі умови для цього, залишилося тільки прийняти вірне рішення і дотримуватися правильних стандартів", - зазначив державний Президент ПАР (1989-1994) роках, лауреат Нобелівської премії миру Фредерік Віллем Де Клерк.

"У нас є 200 днів і багато роботи попереду. Якщо нам вдасться реалізувати Програму модернізації, розробкою якої буде зайнято Агентство, то за своїм економічним наслідкам її можна буде порівняти з планом Маршалла (програмою післявоєнного відновлення Європи, - ред)", - підкреслив французький політичний журналіст і письменник Бернар-Анрі Леві.

Фірташ має намір очолити процес комплексної модернізації України

Фірташ має намір очолити процес комплексної модернізації України

Фірташ має намір очолити процес комплексної модернізації України