ua en ru

Європа може залишитися без російського газу у зв'язку з кризою в Україні, - Путін

Європейські країни можуть залишитися без російського газу у зв'язку з кризою в Україні.

Європейські країни можуть залишитися без російського газу у зв'язку з кризою в Україні. Про це йдеться в листі, який Президент РФ направив лідерам низки європейських країн, передає "Росія 24".

Путін зазначив, що Росія не може постійно прощати борги Україні. В умовах тривалих неплатежів з боку Києва "Газпром" буде змушений перейти на передоплату поставок газу.

"Росія більше не має і не може самостійно нести тягар підтримки української економіки, надаючи їй знижки на газ і прощаючи борги, фактично оплачуючи своїми субсидіями дефіцит у торгівлі України та країн-членів ЄС", - йдеться в листі.

"З самого першого дня існування незалежної України Росія підтримувала стійкість української економіки, поставляючи їй газ за заниженими цінами. У січні 2009 р. за участю прем'єра Юлії Тимошенко був підписаний контракт купівлі-продажу природного газу в 2009-2019 рр., який врегулював питання поставки і оплати газу і гарантував його безперебійний транзит через територію України. І який Росія неухильно дотримується. До речі, міністром палива та енергетики України тоді був Юрій Продан - він і сьогодні займає аналогічну посаду в київському уряді. Обсяг природного газу, поставленого в Україну у відповідності з цим контрактом, склав у 2009-2014 роках (перший квартал) 147,2 млрд. куб. м. Хотів би особливо підкреслити - "формула ціни", зафіксована в контракті, жодного разу з тих пір не змінювалася. І Україна, аж до серпня 2013 року, справно платила за газ відповідно до цієї формули", - заявив Путін.

При цьому "Газпром" не буде пред'являти Україні додаткових умов по оплаті за газ, які не відображені в контракті 2009 р. "Газпром" не висуває і не збирається висувати будь-яких додаткових умов порівняно з тими, які відображені в контракті 2009 р. Це відноситься і до контрактній ціні на газ, яка розраховується в суворій відповідності з узгодженою формулою", - йдеться в листі.

"Безумовно, це крайня міра. Ми віддаємо собі звіт, що вона збільшує ризики несанкціонованого відбору газу, що йде через територію України для європейських споживачів. І що вона може утруднити формування запасу газу в Україні для забезпечення його споживання в осінньо-зимовий період", - пише Президент РФ.

Зазначимо, міністр закордонних справ Словаччини Мирослав Лайчак сьогодні в ході Форуму безпеки повідомив про те, що ЄС прагне вирішити українсько-російський криза без додаткових санкцій проти Російській Федерації.