ua en ru

Єврокомісія заявляє про завершення рецесії в єврозоні

Президент Європейської комісії Жозе Мануел Баррозу, виступаючи 11 вересня в Європарламенті, проголосив, що відновлення європейської економіки "не за горами". Виступаючи з щорічним посланням "Про положення в Європейському Союзі", Баррозу заявив, що єврозона знову увійшла до фази зростання. Вона прийшла на зміну найтривалішої за всю історію рецесії, яка стала результатом боргів і кризи банківського сектора і ледь не привела до розвалу валютного євро блоку.

Президент Європейської комісії Жозе Мануел Баррозу (на фото), виступаючи 11 вересня в Європарламенті, проголосив, що відновлення європейської економіки "не за горами". Виступаючи з щорічним посланням "Про положення в Європейському Союзі", Баррозу заявив, що єврозона знову увійшла до фази зростання. Вона прийшла на зміну найтривалішої за всю історію рецесії, яка стала результатом боргів і кризи банківського сектора і ледь не привела до розвалу валютного євро блоку.

"Відновлення вже не за горами. Це повинно дати нам сил, щоб продовжувати наші спроби. Ми зобов'язані зробити це ради наших 26 мільйонів безробітних", - заявив Баррозу.

Глава Єврокомісії не представив нових антикризових ініціатив, але закликав уряди країн ЄС прискорити виконання раніше поставлених завдань, перш за все по створенню повноцінного банківського союзу. Глава Єврокомісії попередив, що, зважаючи на рекордний рівень безробіття в єврозоні, розслаблятися ще рано. Він застеріг від самозаспокоєності в боротьбі з економічною кризою, яка останнім часом помалу відступає сама собою.

Головний ризик для Євросоюзу знаходиться в "політичній" площині, вказав Баррозу, маючи на увазі небезпеку того, що політичні лідери можуть відступити від своїх зобов'язань в області фінансових і економічних реформ.

"Будьте впевнені: шляху назад немає, і ми не зможемо жити по-старому. Деякі вважають, що після цього все повернеться на круги своя і буде так, як було раніше. Вони помиляються. Ми не повернемося до "старого" нормального, але формуватимемо "нове" нормальне", - підкреслив Баррозу.

Оптимізм голови Єврокомісії розділили далеко не всі. Один з членів Європарламенту нагадав Баррозу, що, згідно з останніми даними, число безробітних минулого місяця в Іспанії скоротилося всього на 31 людину. Інший парламентарій вказав на кількість жебраків на вулиці, яке свідчить про те, що суспільна єдність розвалюється.

Представник Європарламенту від Нідерландів Лоренс Штассен, висловлюючи незгоду з точкою зору президента Єврокомісії, і зовсім вирішила уточнити, чи в курсі Баррозу, "на якій планеті знаходиться".

За даними на липень 2013 р., рівень безробіття в 17 країнах, що входять в зону євро, склав 12,1% і не змінився в порівнянні з попереднім місяцем. Досягнувши відмітки в 10% в липні 2011 р., рівень безробіття переважно підвищувався, сигналізуючи про непростий стан справ у європейській економіці.

Зазначимо, Баррозу також побічно розкритикував Росію за тиск на Україну. "Сьогодні такі країни, як Україна, більш ніж коли-небудь шукають тісніших зв'язків з Європейським Союзом, привернуті нашою економічною і соціальною моделлю. Ми не можемо відвернутися від них. Ми не приймаємо будь-які спроби обмеження власного суверенного вибору цих країн", - заявив Баррозу.