ua en ru

Баррозу опосередковано розкритикував Росію за тиск на Україну

Глава Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу опосередковано розкритикував Росію за тиск на Україну. Це випливає з його звернення до Європарламенту.

Глава Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу опосередковано розкритикував Росію за тиск на Україну. Це випливає з його звернення до Європарламенту.

"Сьогодні такі країни, як Україна, більш ніж коли-небудь шукають більш тісних зв'язків з Європейським Союзом, залучені нашої економічної і соціальної моделлю. Ми не можемо відвернутися від них. Ми не приймаємо будь-які спроби обмеження власного суверенного вибору цих країн", - заявив Баррозу.

Нагадаємо, сьогодні в Європарламенті пройдуть дебати, присвячені питанню тиску Росії на країни Східного партнерства. А вже завтра, 12 вересня, ЄП має намір ухвалити резолюцію з приводу тиску РФ на Україну.

Росія вже не перший місяць загрожує Україні різними наслідками і санкціями, які вживатиме, якщо наша країна підпише угоду про асоціацію з ЄС. На подібні заяви російської сторони вже неодноразово реагували в тому числі в Європі. Так, кілька днів тому голова Європейської ради Херман ван Ромпей заявив, що угода про асоціацію України з ЄС не має руйнувати давні зв'язки з Росією і не повинно ставити Київ перед вибором. На його думку, не має ставитися питання "або" "або". А от міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус вважає, що тиск Росії на Україну та інші країни Східного партнерства буде посилюватися.

Кремль вирішив поставити Україну на відведене їй в МС місце, вдаривши по ряду її економічних стовпів. Завдаючи удару по найбільшим українським товаровиробникам, які експортують продукцію до Росії, Москва має намір створити істотні проблеми їх бізнесу і зажадати від керівництва України відмовитися від асоціації з ЄС на користь Митного союзу.

Останнім скандалом в україно-російських відносинах стала "митна блокада", влаштована Росією в серпні. Тоді в Кремлі пояснили, що дії російської митниці пов'язані з підготовкою до підписання Україною Угоди про асоціацію з ЄС.

Днями радник Президента РФ Сергій Глазьєв заявив, що посилення Росією митних процедур стало відповіддю на офіційну публікацію Україною проекту угоди про асоціацію з Європейським союзом. Він також звинуватив Україну в порушенні договору про співпрацю і партнерство з Росією.

До цього країни МС на чолі з Росією влаштували "полювання" на продукцію Roschen, однак після проведення всіх перевірок, питання було вирішено.

Нагадаємо, що Україна розраховує в листопаді у Вільнюсі на саміті "Східне партнерство" підписати угоду про асоціацію з ЄС.
У Європі вважають, що Росія починає тиху торговельну війну проти України щоб блокувати її відносини з ЄС. При цьому обидві країни входять до СОТ, і торгові спори можуть бути оскаржені до СОТ. Про такі наміри заявляв зокрема, прем'єр -міністр України Микола Азаров.