ua en ru

ЄС готовий збільшити фіндопомогу Україні, - Баррозу

Європейський союз готовий збільшити фінансову допомогу Україні.

Європейський союз готовий збільшити фінансову допомогу Україні. Про це на прес-конференції заявив президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу (на фото), передає "5 канал".

"Ми - найбільший міжнародний донор України. За роки української незалежності Євросоюз надав Києву 3,3 млрд євро грантів і ще 10,5 млрд позик - і це тільки з бюджету Євросоюзу! Тому що до цього можна додати й двосторонню допомогу від окремих держав ЄС", - зазначив Баррозу.

Зазначимо, на даний момент, зі слів Баррозу, Україна отримує фінансову допомогу в рамках програми "Східне партнерство" в розмірі близько 150 млн євро.

"Але ми не згодні, що маємо платити, аби Україна приєдналася до Угоди про асоціацію. Сама угода і так є великою перевагою. Це щедра пропозиція, тому що вона - не симетрична. Ми пропонуємо майже необмежений доступ до величезного ринку з першого ж дня угоди, а Україна відкривала б свої кордони поступово, протягом 50-ти років", - наголосив Баррозу.

Як заявив сьогодні на прес-конференції в.о. міністра закордонних справ Леонід Кожара, Україна продовжує працювати над підготовкою дорожньої карти з імплементації Угоди про асоціацію з Європейським союзом.

"Ми не знаємо дати проведення саміту ЄС. Але Україна напрацьовує пропозиції. Зокрема, це дорожня карта з імплементації Угоди про асоціацію", - заявив Кожара.

Крім того, Кожара зазначив, що МЗС обговорить питання фінансової допомоги Україні під час візиту верховного представника Євросоюзу із закордонних справ і політики безпеки Кетрін Ештон до України.

Своєю чергою, Ештон в інтерв'ю виданню Wall Street Journal заявила, що над фінансовим пакетом допомоги Україні спільно працюють Євросоюз і США. Конкретної суми можливого кредиту вона не назвала, однак заявила - "буде значною". Умовою для отримання позики для офіційного Києва стане формування нового уряду і проведення політичних і економічних реформ. Якщо українська влада прийме цю пропозицію, гроші, за словами Ештон, надійдуть найближчим часом, передає "5 канал".

"За ці роки переговорів, які були з ЄС щодо Угоди про асоціацію, ЄС так і не зміг чітко сформулювати, яка допомога може бути надана Україні у процесі імплементації УА", - додав Кожара.

Раніше, 1 лютого, лідер фракції "Батьківщина" у Верховній Раді Арсеній Яценюк заявив, що для стабілізації ситуації в Україні потрібно щонайменше 15 млрд дол. Про це він заявив у Мюнхені на міжнародній конференції з безпеки після зустрічі з державним секретарем США Джоном Керрі та чиновниками ЄС.

Як планується, Ештон відвідає Україну цього тижня.