ua en ru

Для завершення створення першого серійного Ан-70 необхідно близько 300 млн грн, - гендиректор "Антонова"

Для завершення створення першого серійного Ан-70 необхідно близько 300 млн грн. Про це в ході сьогоднішнього брифінгу на АНТК "Антонов" заявив генеральний директор підприємства Дмитро Ківа, передає кореспондент РБК-Україна.

"Не все так просто з грошима в країні. Тому, якщо буде можливість, то буде і фінансування, а яке воно буде, мені поки важко сказати... Цей літак (Ан-70) (збудований) на гроші Міністерства оборони України у відповідності з тим договором, який є з Міністерством оборони, але далі нам повинно надійти додаткове фінансування під закінчення будівництва цього літака.... Для закінчення цього літака, а я маю на увазі покупку крила, двигуна,... я думаю, що це в районі 300 млн грн для того, щоб закінчити програму цього літака", - зазначив Ківа.

Він також заявив, що, відповідно до підписаної з російською стороною "схемою кооперації", "Антонов" буде займатися виробництвом крил і для російських, і для українських літаків. Фюзеляжі будуть надходити від російської сторони, а складання літаків буде проводитися в Україні.

"Ми оцінювали підготовку виробництва в районі 150 млн дол. (з української сторони), якщо по великому серійне виробництво організовувати, тому що для вигідного великосерійного виробництва повинна бути хороша підготовка виробництва на сучасних технологіях з використанням обчислювальної техніки і так далі. Ми частково це впроваджуємо", - сказав Ківа. Також він зазначив, що крило літака Ан-70 вже частково побудовано на Ташкентському авіаційному заводі. "Повинне бути рішення уряду для того, щоб нам ці крила перевозити", - також повідомив Ківа.

Крім того, він зазначив, що український уряд обіцяє АНТК "Антонов" фінансову підтримку для серійного виробництва літаків Ан-70, оскільки вона потрібна ще й для інших сімейств літаків. "Ми сьогодні плануємо цілу лінійку літаків (випускати) сімейства Ан-148, Ан-158, ... і транспортний вантажний Ан-178, вантажопідйомністю 15-17 т. Тобто, це ціла лінійка, ринок для них досить великий ", - зазначив гендиректор "Антонова".

На питання про те, коли буде завершено етап державних українсько-російських випробувань, Ківа повідомив: "За програмою для закінчення всіх видів випробувань у нас 652 польота вже виконано. Нам залишилося виконати 70 польотів виконати разом з замовниками".

Читайте також: Перший серійний Ан-70 буде переданий Міноборони в 2014 р