ua en ru

Дерипаска запропонував розділити "Газпром" на 2 частини

Власник "Русала" російський бізнесмен Олег Дерипаска пропонує розділити монополію "Газпром" на дві частини для роботи із західним і азіатським ринками. Про це Дерипаска заявив в інтерв'ю британському виданню FT, передає "Росія 24".

Одна частина компанії, на думку Дерипаски, могла б зайнятися західним ринком, а інша - швидкозростаючим азіатським, ведучи бізнес з Далеким Сходом і східним Сибіром, де дуже необхідні інвестиції.

Дерипаска розкритикував політику "Газпрому" по підвищенню цін на газ всередині країн, вирівнюючи їх з експортними, а також зазначив, що компанії притаманна рентоорієнтована поведінка. Тобто "Газпром" отримує вигоди за рахунок економічних умов, а не за рахунок виробництва й продажу товарів.

Підприємець впевнений, що владі необхідно звернути увагу на банківську систему, тому що 72% кредитів видають тільки п'ять російських банків, більшість з яких підконтрольні державі.

"Росія не отримає ніякої вигоди з членства у Світовій організації торгівлі, якщо ми не звернемо увагу на питання вартості капіталу та процентних ставок", - додав він.

"Газпром" називав своїм пріоритетним ринком Європи. Однак, після того як у вересні 2012 р. Єврокомісія ініціювала розслідування проти "Газпрому" за порушення антимонопольного законодавства, в компанії назвали східну газову програму.

13 березня "Газпром" і китайська держкомпанія CNPC обговорили в Пекіні питання співробітництва в газовій галузі і, зокрема, умови поставок російського газу в Китай по газопроводу "Сила Сибіру".

Читайте також: Єврокомісія почала антимонопольне розслідування відносно "Газпрому"