ua en ru

АПУ прогнозує збитки для України 0,6 млрд грн у разі негайної ратифікації УА з ЄС

Адміністрація Президента України прогнозує збитки для України близько 560 млн гривень у разі негайної ратифікації у Верховній Раді Угоди про асоціацію з Європейським союзом.

Адміністрація Президента України прогнозує збитки для України близько 560 млн гривень у разі негайної ратифікації у Верховній Раді Угоди про асоціацію з Європейським союзом. Про це в ефірі телеканалу "Україна" ввечері 23 липня заявив заступник глави Адміністрації Президента Валерій Чалий (на фото).

"У нас сьогодні діє преференційним режим з ЄС, коли ЄС відкрив до 1 листопада "ворота" для нашого експорту. Якщо ми сьогодні, прямо цього тижня ратифікуємо угоду, ми втрачаємо фактично 2 місяці і 560 млн грн. Якщо ми ратифікуємо угоду у вересні, то ми нічого не втрачаємо, а переходимо в нормальному режимі на подальшу роботу за угодою", - заявив він.

При цьому заступник глави АПУ додав, що Президент України Петро Порошенко готовий ратифікувати угоду максимально оперативно.

"Президент готовий це зробити максимально швидко. Але я як його зовнішньополітичний радник буду показувати йому всі аргументи і показувати, що ми можемо використовувати додаткові можливості для України. Що таке 500 млн грн? Це 100 тис. бронежилетів з п'ятим рівнем захисту, це 1500 тепловізорів. І це необхідно враховувати. Але ще раз наголошую, саме Президент готовий це зробити якнайшвидше", - заявив Чалий.

Як повідомлялося напередодні, в АПУ запевняють, що процес ратифікації Угоди про асоціацію та всеосяжну зону вільної торгівлі між Україною та ЄС йде за графіком.

Нагадаємо, "Батьківщина" наполягає на ратифікації УА з ЄС до 12 серпня.

Зараз також триває процес узгодження наслідків УА України з ЄС між Україною, ЄС і Росією.

27 червня Україна підписала економічну частину угоди про асоціацію з ЄС. Таким чином, з урахуванням підписаної в березні політичної частини, УА з ЄС тепер є повністю підписаним документом. Після цього очікується його ратифікація в парламентах України та країн ЄС.