ua en ru

"Газпром" виступає проти введення мит на постачання труб з України в РФ, - джерело

ВАТ "Газпром" може звернутися до уряду Російської Федерації щодо невведення мит на постачання труб з України. Про це "Комерсант-Україна" повідомило джерело в "Газпромі".

За його словами, компанію влаштовує ціна і якість української продукції. "Можливо, ми звернемося до уряду з тим, щоб мита все-таки не були введені, зараз це питання вирішується", - заявив співрозмовник видання в компанії.

Введення мита на постачання труб з України до Росії підвищить вартість української продукції на 3-5% від середніх ринкових цін в РФ, повідомив виданню аналітик ІК Eavex Capital Іван Дзвінка. "Це вдарить насамперед по економіці видобувачів газу та нафти і може перешкодити планам Росії з нарощування видобутку", - говорить експерт.

Читайте також: Росія не продовжила квоти на постачання труб з України на II півріччя 2013 р

Українська влада може подати заяви про перегляд мит, вважає радник юридичного бюро "Єгоров, Пугинський, Афанасьєв і партнери" Гліб Бялий. "Перегляд проводиться раз на рік, а значить, таку заяву можна буде подати вже в жовтні", - уточнив він.

Україна може також скористатися механізмами Світової організації торгівлі, ввівши відповідну дискримінацію для російських товарів на своєму ринку, відзначає партнер компанії AstapovLawyers Олег Мальський. До такої практики в понеділок вдалися в Туреччині, ввівши додаткові мита на імпорт волоських горіхів з України.