ua en ru

Росія не продовжила квоти на постачання труб з України на II півріччя 2013 р

Прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв оголосив рішення відмовити в квотах на постачання української трубної продукції в РФ на поточне півріччя. Про це він заявив на нараді з розвитку чорної металургії.

Прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв оголосив рішення відмовити в квотах на постачання української трубної продукції в РФ на поточне півріччя. Про це він заявив на нараді з розвитку чорної металургії, передає телеканал "Росія 24".

"Мною прийнято рішення не продовжувати дію квот на постачання української трубної продукції в цьому півріччі, незважаючи на ряд звернень з цього приводу", - заявив Медведєв.

Читайте також: Азаров привітає бажання ЄС купувати українські труби

"Треба грамотно використовувати переваги Митного союзу для того, щоб захищатися від недобросовісної конкуренції з боку іноземних виробників", - зазначив Медведєв.

Зазначимо, що станом на 1 липня 2013 Україна використовувала 95,98% квоти на імпорт безшовних обсадних і насосно-компресорних труб з зовнішнім діаметром не більше 406,4 мм.

Обсяг квоти з 1 жовтня 2012 р. по 30 вересня 2013 становить 17 тис. 591 т, імпортовано 16 тис. 883,534 т, залишок квоти становить 707,466 т

З Росії імпортовано 12 тис. 495 т труб (99,91% квоти), з Австрії - 2 тис. 557,5 т. (99,24% квоти).

Минулого місяця Україна використовувала 93,14% квоти на імпорт сталевих труб.Раніше повідомлялося, що РФ проти пролонгації на друге півріччя угоди про регулювання поставок деяких видів сталевих труб, що походять з України, до країн МС. Росія заявляла, що вважає недоцільним продовження квот у зв'язку з тим, що процедура перегляду антидемпінгових заходів щодо деяких видів сталевих труб походженням з України почалася 16 квітня 2013 і, найімовірніше, вийде за період першого півріччя поточного року, це робить практично неможливим прийняття цінових зобов'язань українськими виробниками до 1 липня 2013 року.

Українська сторона попросила узгодити продовження дії даної угоди до кінця поточного року із встановленням загальнорічний квоти на рівні 2012 або до завершення процедури перегляду антидемпінгових заходів та прийняття українськими виробниками цінових зобов'язань, запропонувавши провести консультації.

16 квітня Євразійська економічна комісія почала процедуру перегляду антидемпінгового заходи відносно деяких видів сталевих труб походженням з України.

ЄЕК початку повторне розслідування в цілях перегляду індивідуального розміру ставок антидемпінгових мит відносно деяких видів сталевих труб з України. Рішення прийнято на підставі результатів розгляду заяви ВАТ "Інтерпайп Нижньодніпровський трубопрокатний завод", ВАТ "Інтерпайп Новомосковський трубний завод", ТОВ "Інтерпайп Ніко Тьюб", які є виробниками сталевих труб в Україні і здійснюють поставки до Митного союзу (МС).

Зазначимо, що відповідно до рішення Комісії МС від 22 червня 2011 року "Про заходи щодо захисту економічних інтересів виробників деяких видів сталевих труб в Митному союзі", по 18 листопада 2015 включно встановлено наступні антидемпінгові мита з України: обсадні труби в розмірі 18, 9% від митної вартості; насосно-компресорні труби - у розмірі 19,9%; нафтопровідні труби діаметром до 820 мм включно, газопровідні труби діаметром до 820 мм включно, гарячедеформовані труби загального призначення діаметром до 820 мм включно - у розмірі 19,4% .

Крім того, встановлено, що вказані антидемпінгові мита не стягуються в період дії міжнародного договору між урядами Білорусії, Казахстану, Росії та України про регулювання поставок деяких видів сталевих труб з України на території країн-членів МС, підписаної 22 вересня 2011 року.

В угоді йдеться, в зокрема, що антидемпінгові мита не застосовуються у зв'язку з прийняттям українською стороною добровільних зобов'язань щодо обмеження поставок товару на території країн-членів МС.

Періодично ці обсяги перераховуються на чергові тимчасові періоди шляхом прийняття відповідних протоколів. Згідно з останнім протоколом, обсяги поставок визначені по 30 червня 2013 року.